Hlavní navigace

Recenze: PerfectDisk 11 Professional

26. 12. 2010

Sdílet

Skutečnost, že k udržení počítače v optimálním stavu je nutná pravidelná defragmentace, zná dnes každé malé dítě. Co nabídne program PerfectDisk 11 Professional?

Kvalitních programů pro defragmentaci na trhu není mnoho, nejznámější je pravděpodobně Diskeeper, následuje Defrag německé firmy O&O, a samozřejmě program PerfectDisk americké firmy Raxco, který se dočkal již jedenácté verze.

Pracovní plocha je přehledná, byť se od ostatních defragmentačních softwarů nijak výrazněji neliší. I když se jedná o jednorázovou utilitu, nabídka funkcí je dostatečná. Ostražití uživatelé si mohou nastavit kontrolu při každém spouštění počítače, v případě "zaneřáděného" disku to však lze doporučit jen v případě, kdy defragmentujeme opravdu pravidelně. K tomu nám ovšem napomůže nastavení softwaru do „neviditelného“ režimu, kdy využívá mnohem menší kapacity CPU. Nutno ale poznamenat, že u průměrného počítače se může defragmentace při spouštění hodit, protože tak zvládneme i ty soubory, které jsou jinak počítačem využívány.

Možností, jak si s programem pohrát, je opravdu víc než dost. Grafické zobrazení pevných disků v reálném čase nabízí celou řadu informací, podle nichž si můžeme zjistit, které soubory a adresáře jsou nejčastěji fragmentovány. PerfectDisk ale nabízí víc – kontroluje a maže  duplikované soubory. Hlavním středobodem programu je pk aplikace Advanced SMARTPlacement, nabízející plnou kontrolu nad využitím pevných disků a nastavení optimálních parametrů podle toho, k čemu jednotlivé disky využíváme.

Podpora terabytových disků a konfigurace RAID je samozřejmostí. Na rozdíl od konkurenčních programů defragmentace v podání PerfectDisk 11 Professional skutečně zasáhne všechny soubory, aniž bychom museli dělat nějaké další kroky, včetně MFT nebo souborů s metadaty NTFS. Přitom ale nevyžaduje žádný velký prostor pro defragmentaci – zatímco některé programy potřebují až 20 procent kapacity disku, PerfectDisk si vystačí s jedním procentem.

Verdikt:

Defragmentace je nutným zlem majitelů počítačů. S programem jako je PerfectDisk se to sice nestane požitkem, ale přestane to být noční můrou. A co víc si můžeme přát? A když k tomu přidáme solidní cenu, není co řešit.

Hodnocení: 85%

Cena: 1200 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.