Hlavní navigace

Recenze: Photo Blend 3D zaujme snadným ovládáním a rychlostí

25. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © chispas - Fotolia.com
Photo Blend 3D je nástroj pro snadnou a rychlou kombinaci různých částí fotografií v jednu. Funguje skutečně tak snadno, jak slibuje?

Kanadská společnost Mediachance (vlastence opětovně potěší skutečnost, že ji před lety založil Čech Roman Voska) má ve své nabídce zajímavost v podobě programu Photo Blend. I když na první pohled je jasné, že při přípravě rozhraní firma ušetřila a využila svůj úspěšný program Dynamic Photo HDR víc, než je slušné, jedná se o jiný program. O co vlastně jde?

Zkombinovat dvě fotografie nebo vylovit z jednoho obrázku tetu Elišku a šoupnout ji k ostatním příbuzným na druhou fotografii zvládne každý pořádný fotoeditor. Rozhodně to ale nebude jednoduchá činnost – pracně musíme objekt izolovat pomocí několika selekčních nástrojů, pohrajeme si s vrstvami a teprve potom objekt uložíme, kam je potřeba. A pokud se s maskováním nevyblbneme, bude to vypadat, jako bychom tetu vystřihli nůžkami. A pokud si fotky barevně nerozumí, jsou foceny jindy a nedej bože jiným foťákem, máme na potíže zaděláno.

První pokus trval jen pár vteřin.

V programu Photo Blend nás izolování objektu nemine, ono to prostě jinak nejde. Rozdíl je v tom, že maska nemusí být nijak přesná, prostě štětcem nahrubo objedeme obrysy, algoritmus se už postará o zbytek. Další radostí je automatické zkombinování barev s novým pozadím. Objekt k tomu získá i stejné osvětlení, které je na novém snímku.

Z tohoto popisu je jasné, že hlavní snahou bylo udělat ovládání maximálně jednoduché. A to se podařilo. Zájem ale byl kladen i na to, abychom se postupně zlepšovali, takže když zvládneme víceméně automatické kroky, můžeme si pohrát i s pokročilejšími nástroji. K dispozici je třeba přidávání stínů k nové perspektivě nebo přidat nové osvětlení (a v tom případě se nám všechny barvy patřičně přizpůsobí).

Po celou dobu práce Photo Blend pracuje s menší kopií snímku, plné rozlišení je použito až při posledním kroku, takže je program velice rychlý. Slovíčko 3D se do názvu dostalo až poměrně nedávno, přesně řečeno ve chvíli, kdy program získal schopnost vytvářet 3D anaglyphy.

Použitý obrázek přidávající redaktorova psa do země utažských indiánů jistě není dokonalý, ale kdo něco podobného udělá ve Photoshopu za 18 vteřin, za kterých se to podařilo Photo Blendu? Za tuto chvilku se Photoshop ani nespustí.

Verdikt

Takže pokud lze tento software nějak shrnout, tak to jde velice snadno – užívání nemůže být jednodušší, program 100% splní, co slibuje a ještě nám s cenou 45 dolarů neudělá nějakou gigantickou díru do rozpočtu. Pokud si s podobnými kolážemi chceme opravdu hrát a nepřijít přitom o nervy, není co řešit. Za tu jednoduchost a bleskovou rychlost si od nás software navíc vysloužil ocenění PC World TOP PRODUKT.

 

Celkem: 95 %
Pro: Jednoduché ovládání
Proti: Nic

Výrobce: Mediachance
Cena: 45 dolarů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.