Hlavní navigace

Recenze: Photo Mechanic

30. 4. 2010

Sdílet

Ve chvíli, kdy na každé dovolené vytvoříme stovky fotografií, nastane jednou zcela jistě chvíle, kdy se z digitální záplavy stane nepřehlednutelná džungle.

Photo Mechanic

 

Právě z těchto důvodů existují programy, které by měly z chaosu udělat řád. Jedním z nich je samozřejmě známý Adobe Bridge, který dostaneme s některým z balíků kolem Photoshopu, jeho používání však pro mnohé uživatele není zvláště příjemné. Alternativu představuje program Photo Mechanic, připravený firmou Camera Bits. Jedná se o čistý vyhledávač fotografií, který umožní najít, prohledat a doplnit informacemi vše, co má na našem pevném disku charakter fotografie. A navíc to všechno zvládne velmi svižně.

 

Photo Mechanic

 

Tato svižnost je vidět už od samotného importu, ve kterém zvládne stahování hned z několika zdrojů najednou (poněkud nepochopitelně nazvané Ingesting). Přímo během importu si můžeme fotografie označit, doplnit vodoznakem či otočit, provést další zálohu. Když už se fotografie objeví ve formátu hrdě nazvaném Contact Sheet (nejedná se o nic jiného nežli o klasickou plochu s napínáčky, kterou má každý archivační program), můžeme provádět další kroky, včetně tagů a barevného či hvězdičkového označení. Contact Sheet proto funguje jako srdce programu, detailní podpora všech důležitých souborů se zdá být samozřejmostí. Příjemné je také to, že konečně máme v ruce program, který nepodlehl módní touze po černém pozadí.

Klasický fotoeditor zde chybí, pokud potřebujeme nějakou fotoúpravu, program nám fotografii otevře v nějakém z podporovaných fotoeditorů. Bohužel nám však nedá na výběr. Co jej staví o něco výše nežli běžný fotoarchivační software, jsou dvě možnosti – připojení Geo-tagů a IPTC Stationary Pad. V podstatě se jedná o důkladnou nabídku dodatečných metadat, které se přidají k fotografii a jsou nezbytné pro každého, kdo hodlá fotografie prodávat online. IPTC je totiž zkratkou International Press Telecommunications Council, což je organizace, jež dala dohromady důležité kódy využívané nakladateli a novináři.

 

Photo Mechanic

 

Geotagy fungují nečekaně dobře – pokud touto možností není vybaven již fotoaparát, můžeme to udělat dodatečně. Stačí přidat lokalizaci u jedné fotografie a program doplní údaje z dalších fotografií nafocených ve stejné době. Je samozřejmé, že pokud fotíme z rychle jedoucího vlaku, tak se nám podaří software znejistět, ale ve většině případů to skutečně funguje.

Další z možností je tvorba webových galerií, tady ale program poněkud pokulhává a máme pocit, že tato aplikace je přidána spíše dodatečně ve stylu „my také“.  Možnosti zde sice existují, ale u dostupných šablon nevidíme náhledy a musíme si je tedy manuálně vyzkoušet.

Verdikt: Photo Mechanic se nesnaží nabídnou všechno, není to švýcarský nožík fotoarchivace. Co však slibuje, dělá dobře. Všechno se točí kolem získání fotografií, jejich prohlédnutí a organizaci. Snad jen cena 150 dolarů se zdá být poněkud vysoká.

Hodnocení: 80%

Zapůjčil: www.camerabits.com

Cena: cca 3300 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.