Hlavní navigace

Recenze: PhotoEngine

18. 9. 2013

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Málo známý fotoeditační software PhotoEngine pochází z dílen francouzské firmy Oloneo.

Jak je v posledních letech zvykem, tak když fotoeditační program, tak rovnou HDR. Hrát si s dynamickým rozpětím je dnes natolik populární aktivita, že si bez alespoň mírné aplikace s obyčejnou fotografií asi nevrzneme.

Firma ve skutečnosti nabízí programy dva, levnější HDREngine a dražší PhotoEngine (149 dolarů). Tady se moc šetřit nevyplatí, protože levnější verze je přeci jenom ořezaná až moc.

Oloneo PhotoEngine

Po svižné instalaci můžeme začít pracovat. Ze základního okna, které může fungovat i jako prohlížeč RAW, si kliknutím vybereme fotografii a jdeme na to. Vlevo nahoře máme základní informace, vlevo dole potom nabídku automatických změn. Názvy by možná mohly být o fous intuitivnější, ale se stejným problémem se potýká každý HDR program, takže je možné, že to prostě jinak než od boku stejně nazvat nejde. No a v pravé části monitoru pak máme celou řadu nástrojů, se kterými můžeme ručně dolaďovat.

Pracovat můžeme jak s celou sadou fotografií (pokud nejsou nasnímány ze stativu, program nám je srovná), nebo šidit a převádět fotografii jedinou. Levá část je také určena záznamu změn, dokonce si je můžeme pustit jako klip. Důvod, proč bych něco takového potřeboval, my unikl.

Oloneo PhotoEngine

Řada nástrojů je klasických, fungují jak mají a jejich ovládání je jednoduché a samozřejmé. Aplikaci Natural HDR Mode jsem plně nepochopil – ve většině případů jsem nezaznamenal nějakou díru do světa, a už samotný princip přípravy HDR fotografií s přirozeností nemá zase tak moc společného. Snad by tato aplikace měla držet při zdi ty, kteří mají v podobných případech mimořádnou sílu v ruce, ovládající razanci aplikace.

Práce je rychlá, změny vidíme doslova okamžitě. Nejvíce ale program zazáří v celkové kvalitě fotografií. Množství artefaktů, od halo až po zrno, je tady nejmenší ze všech HDR editorů, které jsem měl v ruce. Samozřejmě, pokud šlápneme na pilu doslova na maximum, tak získáme nepoužitelný surealistický obrázek jako všude jinde, ale pokud udržíme tvůrčí šťávy na uzdě, získáme stejně ostrý obrázek s minimem šumu, jako byl originál. Práce s barvami je také prvotřídní. A když přidáme videonápovědu pro každou aplikaci, není o čem mluvit.

Verdikt

top produktPhotoEngine je vítanou alternativou známějším editorům HDR. Ty překoná především ve dvou oblastech – v rychlosti, která je doslova ohromující, a v kvalitě výsledné fotografie. A díky rozsáhlé nápovědě se neztratí ani začátečník. Program od nás získává 90 procent, díky čemuž se mu dostane i zaslouženého ocenění Top produkt PC Worldu.

Pro: bleskurychlý

Proti: odstraňování duchů by mohlo být lepší

Celkem: 90 procent

Výrobce: Oloneo

Cena: 149 USD / 125 eur (asi 3 100 - 3 200,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.