Hlavní navigace

Recenze: Photomatix Pro 6

31. 8. 2017

Sdílet

 Autor: HDRsoft
Pokud jste někdy fotografovali scénu s vysokým kontrastem a doma zjistili, že stíny jsou poněkud ploché, zatímco další části naopak přepálené, high dynamic range bude to pravé ořechové.

Kombinací několika fotografií nasnímaných s různámi expozicemi umožní zachytit fotografii tak, jak ji vidí naše oko. V posledních letech se s programy, které technologii HDR nabízejí, doslova roztrhl pytel. Jedním z úspěšnějších softwarů je program Photomatix Pro, který se dočkal již šesté verze.

Zatímco levnější verze Essentials se zaměřuje především na jednoduchost a snadné ovládání, verze Pro nabízí solidní výbavu funkcí. Obě verze jsou zároveň dostupné jak pro milovníky Windows, tak pro ty, kteří kopou v dresu nakousnutého jablíčka.

Ovládání je na první pohled poněkud neohrabané, fotografie sice můžeme hledat na pevném disku nebo přesunout pomocí drag-and-drop, ale místo toho, aby se obrázek rovnou otevřel v pracovním okně, jak bývá zvykem, se otevře v malém okně, které nás vybízí k dalšímu kroku. Potom už všechno jede celkem jednoduše – na pravé straně máme předem připravené efekty, na levé straně si potom můžeme pohrát s detaily. Zatímco ta levá strana funguje svižně a spolehlivě, o té pravé straně platí jen to svižně. Přepínat mezi předvolbami je sice bleskové, ale většina z těch nastavení je prakticky nepoužitelná. Lenoch si něco asi najde, ale žádné štěstí to nebude.

Ve chvíli, kdy jsme s obrázkem spokojeni, můžeme program vyzvat k dalšímu kroku. Rendering si poněkud překvapeně přibalí další fotoeditační krok, který nemusí být vždy ku prospěchu věci. Na závěr ještě možnost posledních úprav včetně úprav horizontu, a máme hotovo.

Mezi novinky nové verze patří funkce Tone Balancer, která se stará o co možná nejrealističtější výsledek, zejména v případě domů a přírody. Interaktivní štětec nabízí solidní kontrolu nad částmi fotografie. Hrátky s perspektivou a horizontem jsou také novinkou.

Verdikt

Za verzi Pro zaplatíme 99 dolarů za jednu licenci. To není sice žádná mimořádná rána, ale zase taková cenová hitparáda to také není. Photomatix balancuje mezi robustním programem a maximálně jednoduchým ovládáním, a tu rovnováhu nějak ne a ne najít.

 

Pro: Jednoduché ovládání

Proti: Minimum novinek, předvolby často nepoužitelné

Celkem: 70 procent.

Výrobce: HDRsoft

Cena: 39/99 USD dle verze (850 až 2 170 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.