Hlavní navigace

Recenze: Photomatix Pro HDR

26. 8. 2010

Sdílet

Využívat technologii HDR se v poslední době stalo naprostou samozřejmostí. Někteří ji zarytě odmítají, jiní si bez ní nedokáží publikovanou fotografii představit.

Využívat technologii HDR se v poslední době stalo naprostou samozřejmostí. Někteří ji zarytě odmítají, jiní si bez ní nedokáží publikovanou fotografii představit. Ve většině případů ji využíváme k přípravě barevně vysoce chytlavých snímků, u kterých sice příroda i barvy dostaly zabrat, ale rozhodně je alespoň nepřehlédneme.

Software Photomatix Pro stejnojmenné francouzské firmy je ale zaměřeno poněkud jiným směrem. Ano, využívá této technologie, ale spíše pro přípravu fotografií, nabízejících větší barevný rozsah, nežli něčeho, co nás přinutí se na fotku podívat – jinými slovy fotografii vylepší, ale ani při největší snaze nám ji nedovolí předělat až k barevné karikatuře.

Proto také program nepracuje s jedinou fotografií, ale skutečně musíme mít několik bracketovaných snímků. K dispozici je pouze velmi omezený počet formátů a funkčnost nemusí být vždy zaručena. U formátu RAW celý proces vylepšení funguje celkem solidně, ale hlavní zradou je nemožnost cokoliv nastavit.

 

Photomatix Pro HDR

 

Instalace probíhá rychle, pracovní plocha je však určitým zklamáním, protože fotografie zaplní celou plochu jen v případě, že jsme si pracovní okno neroztáhli na celou plochu monitoru. Jinak je práce klasická a v podstatě stejná jako s jakýmkoliv jiným HDR programem. Stáhneme sérii fotografií, podle potřeby si je necháme srovnat a potom vytvoříme a upravíme výsledný efekt pomocí hraní se saturací, barevnou a černobílou úrovní a přečištěním digitálního šumu. Jednou z výhod tohoto programu je jeho rychlost, série fotografií se dle našeho testu otevře zhruba za poloviční dobu, nežli to zvládne nejnovější Photoshop.

 

Photomatix Pro HDR

 

CS24

Verdikt:

Koupit nebo nekoupit? Photomatix patří mezi nejznámější a nejrozšířenější HDR softwary a má kolem sebe početný tým příznivců, kteří plní internet pochvalnými články, v nichž Photomatix vítězí nad Photoshopem. V rychlosti jistě, jinak ale mají jen velmi málo podobného. Nám tento program k srdci nijak výrazně nepřirostl, protože pokud chcete braketované obrázky „pouze lehce vylepšit", nemusíte k tomu kupovat za 100 dolarů speciální software.

Klady: Solidní HDR program

Zápory: Pracovní plocha je příliš strohá, malý rozsah možných úprav

Hodnocení: 60%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.