Hlavní navigace

Recenze: PhotoPerfect 3

13. 11. 2010

Sdílet

Relativně málo známý fotoeditor PhotoPerfect pochází z dílny německé firmy Ascadia Software a aktuálně se dočkal již třetí verze. První šok přijde hned při instalaci, ta je doslova bleskurychlá.

Relativně málo známý fotoeditor PhotoPerfect pochází z  dílny německé firmy Ascadia Software a aktuálně se dočkal již třetí verze. První šok přijde hned při instalaci, ta je doslova bleskurychlá. Program zvláštním způsobem kombinuje silně specifické ovládání s robustní nabídkou efektů. S oběma termíny ale musíme zacházet opatrně. Ovládání se zdá být jednoduché, ale pouze ve dvou případech – buď je to náš první fotoeditor nebo jsme programu věnovali dostatek času a ovládání se skutečně naučili. O nějaké intuitivnosti totiž nemůže být ani řeč a v řadě případů jsme měli pocit, že se autoři za každou cenu snažili vymyslet nové kolo, od neobvyklých ikon až po urputnou snahu nacpat všude dva vertikální ovládací proužky.

Nepříjemné je také to, že každý efekt otevře obrázek v novém okně, kde vedle samotných efektů ještě musíme brát v úvahu ikonky pod obrázkem, které nás nabízí nečekané povely jako Execute nebo Accept. To jsou nepříjemné a zbytečné dodatečné kroky. Autoři nás pravděpodobně chtěli přinutit k ukládání každého kroku, ale v případě většího počtu editovaných obrázků to brzy přivede k šílenství.

 

PhotoPerfect

 

Podobné je tomu i v případě zmíněných efektů – najdeme fotoefekty, které budou zajímat spíše opravdového fotografa nežli nějakého amatéra, takže najdeme nejrůznější korekce čoček či vinětování, ale zato se nesetkáme s klasickou plejádou možností, jak z poctivé fotografie udělat surealistickou malbu či akvarel. U některých funkcí program opustí nablýskaný design hlavní pracovní plochy a upadne do nepřehledného a hlavně nepříjemně malého okna. Na druhé straně zde ale najdeme vychytávky, o kterých se konkurenci jen zdá, třeba využití algoritmu Lanczos3 pro zvětšování či přeostřování, díky čemuž nedochází k tak častému rozmazávání drobného textu při přepočítávání pixelů.

 

PhotoPerfect

 

Filozofií programu není ani tak přijít se záplavou možností, jak fyzicky změnit nafocené obrázky, jako spíše nabídnout nástroje pro drobnější (a pravému fotografovi milejší a potřebnější) úpravy a opravy. Pro studiové fotografie oceníme filtr Perfectly Clear, ale opět bude platit to samé, co o zbytku programu – čert aby se to učil. Program sice nabízí práci s formátem RAW, dokonce i hromadné editování, formát RAW, který používá Canon u Eosu 5D ale vidí jen tak napůl – pokud vydýcháme, že v okně Otevřít soubory v RAW nejsou vidět, tak je program načíst zvládne.

Verdikt:

Pokud bychom měli PhotoPerfect porovnávat proti konkurenci, tak samozřejmě není ve stejné lize jako Photoshop nebo fotoeditace od Corelu. Na druhou stranu ale nabídne všechno, co fotograf k úpravě či vylepšení fotografií potřebuje, navíc za velice příznivou cenu. Jen se s ním musíme naučit pracovat. Je prostě jiný.

Klady: Robustní nabídka fukncí pro skutečné fotoúpravy

Zápory: Nezvyklé a nepřehledné ovládání

Hodnocení: 60%

CS24

Zapůjčil: www.arcadiasoftware.com

Cena: 79.99 dolarů (1400 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.