Hlavní navigace

Recenze: PhotoZoom Pro 6

24. 10. 2014

Sdílet

 Autor: BenVista
Tam, kde se ještě nedávno předháněli výrobci fotoaparátů, dnes soupeří výrobci smartphonů. Prostě každý megapixel je dobrý na to, aby se reklamní brožura mohla bít v prsa.

Zdálo by se tedy, že software, který umí „jediné“, digitálně zvětšit fotografii, bude prakticky nepotřebný. Opak je ovšem pravdou, jednak máme všichni dost a dost fotek z doby digitálního pravěku, kdy 1 Mpx znamenalo úspěch, jednak ti pečlivější skenují staré fotografie, které nějakou velkou velikostí také neoplývají. No a zbytek znamenají fotografie, kterými nás zaplavují děti, fotograficky nepolíbená manželka či někdo z příbuzenstva. Prostě všichni ti, kterým pořádný foťák nesvěříme a kteří fotí nějakou tou digitální šunkou.

Tradiční rozhraní

A tady se nám program PhotoZoom Pro, který se dočkal již páté verze, může hodit. Ono totiž zvětšit fotografii je snadné, ale aby to k něčemu vypadalo, to už je výrazně jiná káva. Kdo používá fotografie pro něco jiného nežli vlastní potěšení, jistě zná obávanou větu editorů – fotografie je příliš malá. S tímto programem již takový strach mít nemusíme, maximální zvětšení dosahuje 1 000 000 pxl × 1 000 000 pxl.

Pracovní plocha se od minulé verze nijak dramaticky nezměnila, pouze nabídka funkcí je dnes větší. Levá část je věnována informacím o současné fotografie, zbytek potom nabízí možnosti úpravy. A že těch algoritmů existuje. Společnost BenVista pochopitelně propaguje svoji patentovanou technologii S-Spline Max (S-Spline je hned ve třech verzích, ale výrazné rozdíly jsem nenašel), která maximálně odstraňuje artefakty, vzniklé konverzí a kompresí. Podle vybrané technologie se můžeme nastavit další parametry (samozřejmě především velikost vznikajícího dílka) a po jednom kliknutí začne software pracovat. Razanci všech aspektů navíc můžeme dostatečně nastavovat.

Horní zpracovaná část je výrazně ostřejší

PhotoZoom Pro 6 existuje nejen v podobě samostatného softwaru, ale také jako plug-in pro Adobe a Corel, nezapomnělo se ani na Mac. Ať už se jedná o jakoukoliv verzi, zvětšení skutečně funguje. Photoshop s tím dlouhé roky zápolí, ale jeho technika nazávaná bicubic resampling prostě nenabídne výsledek dostatečně ostrý a detailní. Tady zvětšování a úpravy vidíme na vlastní oči, přes fotografii přechází linka a rovnou uvidíme, jak se objevují ztracené detaily.

Nová verze to s novinkami nijak nepřehnala. Objevily se nové technologie pro redukci artefaktů, detailnější nastavení funkcí, optimatizace pro tisk i obrazovku a větší podpora jazyků (celkem 23). Díky lepší práci s multijádrovými procesory a akcelerací GPU je program výrazně rychlejší nežli dříve. Vylepšil se i cropping a podpora barevných profilů. Pochválit samozřejmě musíme i skutečnost, že program existuje i v české verzi. Na druhé straně ale cenu 199 dolarů za přece jenom jednoúčelovou utilitku pochválit nemůžeme.

Verdikt

Průměrný uživatel PhotoZoom pravděpodobně potřebovat nebude. Jestli to ale se svými digitálními fotografiemi myslíme vážně, a je jedno, jestli se jedná o vlastní potěšení nebo třeba o případný prodej, bude PhotoZoom Pro 5 tvořit důležitou součást naší softwarové kolekce.

Pro: Vysoká kvalita, čeština
Proti: Nic
Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: BenVista

Cena: 169 eur (asi 4 500,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.