Hlavní navigace

Recenze: PhotoZoom Pro 7

31. 1. 2017

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Z pohledu výrobců mobilů je každý megapixel navíc dobrý, hlavně se díky tomu mohou natřásat před konkurencí. Tento z principu marketingový boj ničí software PhotoZoom Pro 7 firmy BenVista, který neumí „nic“ jiného nežli digitálně zvětšit fotografii.

Zvětšovat umí každý fotoeditor, pokud ale pořádně šlápneme na plyn, zapláčeme nad výsledkem, protože ve většině případů platí, že kde nic není, ani software pixely nenajde. Pokud máme slušný fotoaparát, PhotoZoom asi potřebovat nebudeme, ale pokud nás svými digitálními dítky zásobují počítačově méně zdatní příbuzní s archaickými mobily nebo prahistorickými digitálními fotoaparáty, může se nám slušné zvětšování hodit.

Photozoom

Hodit se může i profesionálům, snad každý totiž slyšel grafikovo podrážděné  „fotografie je příliš malá“. S  programem PhotoZoom již takový strach mít nemusíme, maximální zvětšení dosahuje 1 000 000 pxl x 1 000 000 pxl, to se od minulé verze nezměnilo. Nemůžeme ovšem očekávat, že nastanou zázraky, pokud zvětšíme třeba 1 Mpx fotografii na 60 Mpx, zhoršení kvality pocítíme i u tohoto speciálního softwaru. Nicméně další možné úpravy jako snížení zrna trochu pomohou.

Pracovní plocha se od minulé verze nijak dramaticky nezměnila, pouze nabídka funkcí je dnes opět o fous větší. Horní část je věnována informacím o současné fotografie, zbytek potom nabízí možnosti úpravy.  Nabídka algoritmů je skutečně vydařená, jediný problém je to, že podle názvů těžko odhadneme, kterou technologii použít. Profík vědět bude, amatér tápe.. Výrobce celkem nepřekvapivě propaguje svoji patentovanou technologii S-Spline Max, která maximálně odstraňuje artefakty, vzniklé konverzí a kompresí. Podle vybrané technologie se můžeme nastavit další parametry (samozřejmě především velikost vznikajícího dílka) a po jednom kliknutí začne software pracovat. Již dříve chválihodná svižnost ještě nabrala na intenzitě.

PhotoZoom Pro 7 existuje nejen v podobě samostatného softwaru, ale také jako plug-in pro Adobe a Corel, nezapomnělo se ani na Mac. Zvětšování a úpravy vidíme na vlastní oči, přes fotografii přechází linka a rovnou uvidíme, jak moc jsme to přehnali a můžeme proces zastavit a ubrat. Nová verze to s novinkami nijak nepřehnala. Hlavní novinkou je podpora nových operačních systémů a 4K rozlišení.

České zákazníky jistě potěší, že program existuje i v české verzi (dalších 24 jazykových mutací mu bude ukradených). Na druhé straně ale cena 169 dolarů za přece jenom jednoúčelovou utilitku, byť je nižší nežli tomu bylo u verze minulé, je příliš mnoho. Verze Classic je cenově mnohem výhodnější a oproti verzi Pro zase o tolik nepřijdeme, takže pokud někdo nepotřebuje zvětšovat pro plakáty, sáhne po levnější verzi.

Verdikt

Takže koupit nebo nekoupit? Běžný uživatel tento program použije jen vyjímečně, ale pro profesionála to může být zajímavý nástroj.

 

Pro: Jednoduché ovládání, čeština

Proti: Cena

Celkem: 70 procent

Výrobce: Benvista

Cena: 169 USD (asi 4 250 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.