Hlavní navigace

Recenze: Portrait Professional 9

12. 9. 2009

Sdílet

Osoby na ateliérových fotografiích vypadají obvykle mnohem lépe než ve skutečnosti. Částečně to ovlivní šikovný fotograf a zbytku pak pomůže software.

Portrait Professional 9

Možnosti máme dvě - trávit hodiny u Photoshopu nebo sáhnout po programu, který všechny zkrášlovací kroky zautomatizoval. Pokud preferujeme druhou možnost, bude  nejlepší zvolit program Portrait Professional, který britská firma Anthropics nabízí již v deváté verzi.

Každý fotoeditační program hodný svého jména dokáže odstranit červené oči nebo ztmavit pleť. Udělat ale z průměrné tváře krasavici, to není jen tak. Portrétní fotografie znamenala vždy upravenou realitu, ať už pozadím, kostýmem nebo úpravou obličeje. V každém případě je příjemné, že existuje software, který za nás udělá patřičné úpravy a ještě k tomu automaticky. Samotný program je založen na komplexní analýze obrázku a následné aplikaci filtrů a změn, které mění rysy tváře tak, aby nejlépe odpovídaly naším představám o kráse. Při přípravě algorytmů se samozřejmě muselo využívat desítek lidských tváří tak, aby software měl s čím pracovat.

Práce je jednoduchá a zvládne ji každý. Vybereme si portrét, vyřízneme tvář a začneme pracovat. Celkem pochopitelně nejdříve programu řekneme, jestli upravujeme tvář ženskou nebo mužskou. Editor za nás sám provede základní sérií kroků, kde se zaznamenají základní kontury očí, nosu, rtů a celého obličeje. Po chvilce přemýšlení se pak objeví nové okno, které nabídne výřez před a po (naštěstí v dostatečné velikosti). Až sem se program od minulé verze nijak výrazně neliší.

Následuje jemné dolaďování - buď můžeme využít předem nastavené zásahy ,jako odstranění vrásek nebo změnu barvy očí, nebo se můžeme postupně prokousávat jednotlivými zákroky, které jsou přehledně rozděleny do kategorií (vlasy, pleť, oči,atd.). Poněkud neohrabaný začne být program spíše ve chvíli, kdy opustíme automatické změny a začneme ručně měnit účet či vady pleti. Sice se pracuje se starým známým štětcem či gumou, ale pokud práci zkazíme, ne vždy se nám podaří dostat zpátky. Funkce zpět zde sice je, ale pokud jsme na portrétu udělali 20 postupných změn, nemůžeme očekávat, že se po jedné odklikáme až ke změně číslo tři.

U každého kroku máme k dispozici několik úseček, kterými lze změny zesilovat. Vše probíhá velmi rychle a to, že jsou změny víceméně reálné, je programu jen ke cti.I tento princip program zdědil po své minulé verzi. Mezi novinky patří především lepší nápověda, která se občas připomene i vyskakujícím oknem, a také větší nabídka editačních změn. Program navíc nově umožňuje vytvářet i portréty z profilu a díky podpoře několika jádrových procesorů se zvýšila i již dříve solidní rychlost.

Software Portrait Profesional je velice příjemný pomocník portrétového fotografa. Pokud se však na podobné snímky nespecializujeme a jediná tvář na našich fotografiích je bratranec Alois vyfotografovaný s katedrálou v pozadí, asi není potřeba to takového software investovat (mimochodem cena 99 dolarů by mohla být o trochu menší). V případě, že si ale potrpíme na detaily tváří manželek, přítelkyní či milenek, budou nám za chvíle strávené s tímto programem nepochybně vděčné.

Pro: Nenahraditelný nástroj pro úpravu obličeje na fotografiích

CS24

Proti: Poměrně vysoká cena

Hodnocení: 95%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.