Hlavní navigace

Recenze: PremiumCord EN391-S2HC

2. 2. 2009

Sdílet

Že se dá ideální řešení čehokoliv ještě vylepšit, o tom jsme se přesvědčili již mnohokrát. Nyní přišla na řadu docking station pro pevné disky a my jsme otestovali její vylepšenou verzi s eSATA a čtečkou karet.

Že se dá ideální řešení čehokoliv ještě vylepšit, o tom jsme se přesvědčili již mnohokrát. Nyní přišla na řadu docking station pro pevné disky a my jsme otestovali její vylepšenou verzi s rozhraním eSATA a čtečkou karet. Pokud nevíte, o čem mluvíme, doporučujeme přečíst naši recenzi zde, ve které zjistíte, o čemže se to vlastně v úvodu zmiňujeme.

premiumcordDocking station je zařízení, které se připojí do elektrické sítě a k počítači, umožňuje totiž snadné připojení pevných disků k počítači. V první testované verzi jsme měli k dispozici model podporující pevné disky Serial ATA a možnost připojení k počítači byla pouze přes USB rozhraní. Na konci naší minulé recenze jsme si posteskli, že je to sice výborné řešení a umožňuje velmi jednoduché a uživatelsky nenáročné připojení všech Serial ATA pevných disků prakticky k jakémukoliv počítači, nicméně pro dlouhodobější používání nám jediné použité rozhraní USB 2.0 přestávalo stačit a rádi bychom docílili i rychlejšího přenosu dat. Takový přenos, významně rychlejší než přes USB 2.0, je možný v současné době pouze s rozhraním eSATA. A právě o zařízení, které disponuje tímto rozhraním, bude následující recenze.

Dokovací stanice nese označení PremiumCord EN391-S2HC a její základní činností má být připojení pevného disku s rozhraním Serial ATA k počítači. Stanice je vybavena tak, aby pojala jak 3,5", tak i 2,5" pevný disk, jediným omezením tedy zůstává rozhraní, které musí být Serial ATA (jakékoliv verze). Připojení k počítači se realizuje, jak již bylo naznačeno, pomocí rozhraní USB 2.0 a nově také pomocí eSATA konektoru. Rozdíly mezi použitím těchto rozhraní jsou nejen v rychlosti, ale i ve způsobu připojení disku k systému.

premiumcordBezproblémové připojení nabízí rozhraní USB 2.0, při jeho použití můžete disk připojit k počítači takřka kdykoliv. Po zapnutí se instalovaný pevný disk přihlásí systému a je možné jej využívat prakticky okamžitě. Za vše se ovšem platí, a tak komfortní použití "kdykoliv" je vyváženo nižší přenosovou rychlostí, která se během testů nevyšplhala na více jak 28,3 MB/s. Naproti tomu při použití eSATA rozhraní disk čile komunikoval se systémem, jako by ani nebyl v dokovací stanici, a rychlost přenosu dat byla závislá na samotném disku - nelimitovalo ho rozhraní eSATA. Rychlost se tedy odvíjela od testovaných pevných disků a dosáhli jsme průměrné rychlosti 101,4 MB/s u Western Digital Caviar Black WD1001FALS. Zato vyvstal problém s připojením disku do systému - během testů se nám povedlo po zapnutí docking station sotva v polovině případů zprovoznit disk v již naběhnutém systému. 100procentní jistotu plné funkčnosti jsme tak měli pouze tehdy, pokud jsme disk v docking station připojené k základní desce přes eSATA rozhraní zapnuli ještě dříve, než samotný systém. V tom případě byla detekce disku bezvadná, nicméně nás to nutilo zbavit se té hlavní výhody docking station, a to připojení pevného disku bez restartu systému - kdykoliv a kdekoliv.

Oproti prvně testované rozšiřovací stanici má však model EN391-S2HC i další plus, která je třeba zdůraznit. Především se jedná o integrované čtečky paměťových karet formátů CompactFlash, xD, SD, and MS. Navrch disponuje docking station ještě dvěma USB 2.0 porty pro další rozšíření, ať už ve formě USB flash disků nebo dalších pevných disků. Tyto dvě velmi užitečné funkce jsou dostupné pochopitelně pouze v případě, že je DC připojena k počítači přes rozhraní USB. Čtečka paměťových karet umí i nejnovější formáty SDHC, rychlost čtení byla omezena rychlostí samotné karty.

driversCelkově lze říci, že jsme s provozem produktu PremiumCord EN391-S2HC byli nadmíru spokojeni, rychlost přenosu dat, jak přes USB, tak i přes eSATA, byla na hranici možností, DC fungovala spolehlivě a bezproblémově. Neutrálně jsme hodnotili napájecí adaptér, který má na rozdíl od minule testované verze velké rozměry a disponuje nestandardním konektorem. T Zásadní mínus u tohoto produktu je fakt, že DC připojíte dodaným kabelem pouze k eSATA rozhraní, nelze ho tedy připojit ke klasickému SATA konektoru, který se hojně vyskytuje na všech základních deskách. Samozřejmě je řešením použití speciálního kabelu eSATA - SATA, ale ten není součástí balení a lze ho sehnat zdarma jen k určitým modelům základních desek značky Gigabyte.

 

 


Verdikt:

Pokud sháníte komfortní řešení pro častou výměnu a připojení pevných disků k systému a zároveň chcete mít možnost využít plné rychlosti eSATA, PremiumCord EN391-S2HC může být tím pravým produktem pro vás. Jako bonus nabízí i čtečku paměťových karet a dva USB konektory pro rozšíření. Z obyčejné docking station se tak rázem může stát multimediální centrum domácnosti. Jen pozor na předčasné vytažení disku z DS nebo náhodný kontakt s následným povytažením disku z konektorů za provozu – mohlo by to mít na disk katastrofální následky.

Hodnocení: 91 %

Cena vč. DPH: 914 Kč
Poskytl: KRUP s.r.o. , www.krup.cz

Technické specifikace:

2.5“/3.5“ USB 2.0/eSATA SATA Hard Drive Dock s Card Reader & USB Hub

Barva: černá
Použití pro 2.5“ a 3.5“ SATA HDD (není součástí balení)
1x USB 2.0 konektor pro připojení k PC – přenos dat až 480 Mbps
1x eSATA externí konektor – přenos dat až 3.0 Gbps
Podpora SATA Spread Spectrum Clock
Hot Swap
On/Off spínač
Integrovaná čtečka paměťových karet
Integrované dva USB 2.0 konektory USB 2.0
Podporované formáty karet:
 xD, SD, SDHC, MS a CompactFlash
Rozměry: 2.6 x 5.1 x 4.6 palců

Balení obsahuje:

CS24

Docking station, napájecí adaptér (100 - 240V 50/60 Hz), 1x USB kabel, CD s ovladači, manuál

Doporučená konfigurace:

OS Microsoft Windows 98SE/Me/2000/XP/Vista, Mac OS 9.1 nebo vyšší
 Procesor AMD nebo Intel Pentium 133 MHz nebo kompatibilní
2.5“ nebo 3.5“ SATA HDD