Hlavní navigace

Recenze: Primatte Chromakey 5 – změna pozadí v cuku letu

17. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © GIS - Fotolia.com
Pokud to s digitální fotografií myslíme aspoň trochu vážně, jednou za čas přijde chvíle, kdy potřebujeme vyměnit pozadí. Povětšinou to sice platí o portrétní fotografii, ale hodit se to může všude. Je Primatte Chromakey 5 tím správným pomocníkem?

Profík to většinou řeší fotografováním před zeleným či modrým plátnem, které se následně digitálně odstraní a šoupne se tam pozadí dle výběru a potřeby. To ale není pro amatéry zrovna nejjednodušším řešením, a proto musí nastoupit patřičný software. Zprostředkování kýženého úkonu nabízí překvapivě celá řada programů, ale ve většině případů je to buď jakási aplikace přidaná ke kupě jiných efektů, nebo k tomu program víceméně donutíme, a činnost potom připomíná drbání se pravou rukou na levém uchu.

Software Primatte Chromakey, jež má na svědomí americká firma Digital Anarchy, na to jde jinak. Již pátá verze není ničím jiným (a také ničím menším) nežli jednoúčelovým doplňkem pro Photoshop. S jeho pomocí si nejprve vytvoříme komplexní masku a potom si už můžeme směle vyhrát s pozadím. Hlavní výhodou je, že nám při vzniku masky zůstanou všechny detaily, a to od vlajících vlasů třeba až po dým z komína. Vzniklá kompozice tak působí přirozeně a nekřičí na první pohled.

Primatte Chromakey 5

Mezi novinky páté verze patří vylepšená funkce AutoMask, kterou ocení především ti, kteří chtějí měnit pozadí na větším počtu snímků najednou. Pokud třeba nafotíme celou třídu na maturitní tablo, bude se nám možnost hromadné úpravy všech snímků zatraceně hodit. Pozadí navíc můžeme vkládat rovnou z programu, aniž bychom museli využívat Photoshop.

Uživatelé starších verzí si jistě povšimnou, že se dále pokročilo ve směru, který započala již verze 3.5 – ke zjednodušení pracovní plochy a určitému přerovnání jednotlivých kroků. Další novinkou je i možnost opravy osvětlení. Program jakoby chápal, že jej budou využívat špíše amatéři nežli studioví fotografové, takže očekává, že naše osvětlení portrétu asi nebude optimální.

 

Verdikt:

I když o nějaké mimořádné intuitivnosti ovládání řeč být nemůže, program splní vše, co slibuje, takže pokud podobnou funkci potřebujeme ke štěstí, s Primatte Chromakey chybu neuděláme. Snad jen cena by mohla být příznivější.

 

Hodnocení: 90 %
Klady: Solidní program pro změnu pozadí
Zápory: Vysoká cena

 

Cena: 299 dolarů (cca 5 400 Kč v přepočtu)
Výrobce: Digital Anarchy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.