Hlavní navigace

Recenze: Proklatě rychlý SSD disk Patriot Pyro SE 240 GB

20. 2. 2012

Sdílet

Otestovali jsme pro vás výkonný SSD disk Patriot Pyro SE s kapacitou 240 GB. Jak obstál v redakčním testech?

Série disků Patriot Pyro SE (SE značí Special Edition) nabízí celkem tři modely o kapacitách 60, 120 a 240 GB. Jedinou (avšak zároveň velice podstatnou) vlastností, která od sebe odlišuje řady Patriot Pyro a Patriot Pyro SE, je v tomto případě použití synchronních NAND flash čipů, oproti asynchronním MLC NAND čipům v discích Pyro.

Patriot Pyro SE 240 GBPro dosažení skutečně dobrého výkonu využívají disky podpory TRIM, řadiče SandForce SF-2281, a technologií DuraClass, DuraWrite, Raise a Garbage Collection. Je známo, že u některých disků se Sandforce 2281 docházelo v minulosti k problémům s výkonem a velmi často také k BSOD (modré obrazovky smrti). Výrobce již naštěstí vše napravil firmwarovými updaty a my jsme v průběhu testu nezaznamenali žádný incident tohoto typu.  Za nové 2,5“ SSD disky si Patriot účtuje 170 dolarů za verzi 120 GB a 370 amerických dolarů za verzi s dvojnásobnou kapacitou, tedy 240 GB. V České Republice se cena za testovaný 240GB model pohybuje kolem 10 000 Kč (dle www.heureka.cz).

Pokud byste měli do kapsy o něco hlouběji, můžete zvolit z již zmíněných modelů s kapacitou 60 GB (3000 Kč) nebo 120 GB (4500 Kč). A právě model se 120 GB aktuálně skýtá optimální poměr mezi cenou a nabízenými možnostmi.

 

Zdarma? Nic není tak úplně zdarma...

Je starou známou pravdou, že čím honosnější balení a čím více bundlů „zdarma“ zákazník dostane, tím pro něj bude výrobek ve finále dražší. U disků Patriot Pyro SE jsme naštěstí „dárečků“ ušetřeni a ani oranžovo-černé provedení balení nepůsobí na první pohled nijak luxusním dojmem. Obal působí spíše agresivně a disky tak rozhodně neujdou pozornosti a nezapadnou ve změti disků dalších výrobců. Stejné obaly mají i starší disky Pyro s asynchronním MLC NAND čipem, proto si dejte pozor, abyste vybrali správný disk, liší se totiž na první pohled pouze v označení SE u nového modelu. Vlevo dole se nachází označení disku, včetně zmínky o paměti NAND flash s buňkami MLC, SATA III, a také, že se jedná o 2,5“ disk.

Disk byl testován na následující sestavě:

Procesor: Intel Core i5 2500KPatriot Pyro SE 240 GB
Základní deska: Gigabyte GA-Z68AP-D3
Paměti: Mushkin Redline PC317000
Grafická karta: Sapphire Radeon HD6970 (2 GB)
Zdroj: Seasonic X-1050
Disk: Patriot Pyro SE 240GB
Mechanika: Lite-On Blu-Ray
Systém: Windows 7 Professional 64bit

 

Výkon

V testech výkonu předvedl disk Pyro řady SE výborné výsledky. Díky použití synchronních MLC flash pamětí se mnohdy vyrovnal i papírově výkonnějšímu disku Patriot Wildfire z produkce téhož výrobce (založený na Toshiba 32nm Toggle flash). V technických specifikacích k disku Patriot Pyro SE se lze dočíst, že rychlost čtení dosahuje až 550MB/s a zápisu až 520MB/s.

Je třeba říct, že produkt těchto hodnot během testování skutečně dosáhl a k našemu překvapení je i překonal. V případě, že místo 2,5“ formátu potřebujete 3,5“, můžete si adaptér za malý peníz dokoupit zvlášť. Patriot k diskům navíc žádné redukce ani bundle nepřidává, což umožňuje držet cenu zařízení na poměrně rozumné úrovni.

Verdikt:

Disky Patriot Pyro SE „Special Edition“ patří ve své cenové kategori mezi to nejlepší, co lze mezi současnými SSD disky zakoupit. Během testů jsme nejen potvrdili očekávaný výkon, navíc jsme byli mile překvapeni hodnotami, které mnohdy zasahovaly do teritoria dražších SSD disků.

Patriot je navíc znám pro velmi slušnou podporu svých zařízení, updaty a nástroji – ty jsou velmi jednoduché k použití, takže si vše potřebné může nastavit i koncový uživatel bez hlubších znalostí.

ICTS24

Hodnocení: 85 %

Cena: cca 10 000 Kč za 240GB verzi, 4500 Kč za 120GB variantu