Hlavní navigace

Recenze: Redstar RS-KB-FLEX-EL - gumová klávesnice

4. 12. 2008

Sdílet

PC World přináší svým čtenářům recenzi neobvyklé gelové klávesnice od firmy Redstar. Tento produkt je určen hlavně pro náročné použití v prostředí, kde běžná technika selhává.

ICTS24

Při prvním seznámení s klávesnicí vás jistě upoutá její netradiční vzhled, neboť tato periferie je vyrobena z modrého gelového materiálu, díky němuž má speciální vlastnosti a vymyká se podobným zařízením na trhu. Tuto klávesnici můžeme srolovat do ruličky, libovolně ohýbat nebo skládat a zařízení to přežije bez jakékoliv újmy. Mezi další podstatné vlastnosti patří voděodolnost a prachuvzdornost.





Rozložení tlačítek je klasicky české QWERTZ, bohužel však nenabízí žádné klávesy navíc, což je jistě škoda. Klávesnice disponuje efektním modrým podsvícením, díky čemuž umožňuje i práci ve tmě. Jak jsme zmínili výše, klávesnice je vyrobena z gelového materiálu a v tuto chvíli se dostáváme k nejzásadnějšímu problému tohoto produktu. Pokud si pamatujete na starší typy mobilních telefonů, většina z nich (například legendární Nokia 5110) měla klávesnice vyrobené z velmi podobného plastu, jež byl použit i zde. Bohužel tento materiál díky svým vlastnostem neposkytuje dobrou odezvu kláves a vy si tak nikdy nebudete stoprocentně jisti, zda jste klávesu skutečně zmáčkli a zda tento úkon počítač zaznamenal. Psaní delších textů je tak skoro nemožné, protože musíte text často kontrolovat, opravovat a doplňovat chybějící písmena. Skutečná síla této klávesnice ovšem spočívá zcela jinde, a to v její odolnosti, neboť tento produkt je skutečně téměř nezničitelný.



Pokud se podíváte na videoklip umístěný zde, v němž je klávesnice přejížděna dodávkou, zapalována nebo polévána vodou, uvidíte, co všechno dokáže „přežít“. Je nám jasné, že většina čtenářů nebydlí spolu se svým počítačem a klávesnicí v garáži, navíc vjezd dodávky do průměrně velkého bytu je jistě věcí zajímavou, byť velmi obtížnou. Velmi dobrou službu by však díky své odolnosti odvedla například v autoservisu, kde je možnost ušpinění od oleje nebo jiných nečistot běžnou věcí. Dalším provozem, kde by se tato klávesnice jistě uplatnila, jsou například zdravotnická zařízení. Dále si toto zařízení zřejmě najde cestu k všemožným dobrodruhům nebo cestovatelům, kteří podnikají riskantní cesty do nehostinných míst naší planety a jsou zvyklí si psát záznamy a cestovní deníky.

Verdikt:

Jak jsme již uvedli dříve, tato klávesnice je vhodná zejména pro průmyslové provozy a pro ty z vás, kteří se chtějí prostě a jednoduše odlišit od šedé a nudné většiny.

Technické údaje:

Klávesnice RS-KB-FLEX-EL, BLUE, CZ, USB, PS/2

Typ klávesnice: Gumová flexibilní klávesnice
Připojení: USB, redukce PS/2
Rozložení kláves: české
Barva: Modrá
Operační systém: Microsoft Windows XP, Microsoft Windows Me, Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows 98
Modré podsvícení

- - Ondřej Pilát