Hlavní navigace

Recenze: Ricoh G700 - Odolný fotoaparát do nepohody

2. 1. 2011

Sdílet

Testovaný model je ideálním digitálním fotoaparátem pro ty, kteří často fotografují v náročných podmínkách nebo v terénu.

Testovaný fotoaparát je vhodným digitálním společníkem pro ty, kteří často fotografují v náročných podmínkách nebo v terénu. Zejména cestovatelé ocení fakt, že Ricoh G700 odolá nárazu, vodě, prachu i mrazu. Fotografování pod hladinou zvládá tento model skutečně zcela bez problémů a jakýchkoliv následků, a to i bez speciálního pouzdra.

Přímo rozbít jsme se sice z pochopitelných důvodů model nepokoušeli, ovšem pokud vám G700 jen tak omylem upadne na zem, nic se nestane. Podle výrobce kompakt vydrží i pád z výšky až dvou metrů. Bez úhony by měl povrch těla přežít i polití některými agresivními chemikáliemi. Fotografovat můžete ve vodě i bez speciálního pouzdra, což jsme vyzkoušeli, přestože jsme se nepotopili až do hloubky pěti metrů, kterou by měl model „ustát“. V současnosti je aktuální záležitostí například  fotografování na lyžařských svazích - vězte, že s G700 lze snímat i v desetistupňovém mrazu.

Ricoh G700Kromě odolnosti nás zaujala i optická část fotopřístroje. Nejkratší ohnisko objektivu je na dostatečně širokoúhlých 28 milimetrech, přičemž k dispozici je pětinásobné optické přiblížení. Navíc můžete použít i předsádku, která sníží nejkratší ohnisko až na hodnotu 22 milimetrů. V režimu Makro lze snímat objekty již z jednoho centimetru. Spolehlivě fungovala i mechanická stabilizace obrazu, fungující na základě jemných posuvů CCD čipem.

Model je expoziční automat, takže není možné manuálně nastavovat jednotlivé parametry expozice, k dispozici jsou zde přednastavené scény. Snímač má dvanáctimegapixelové rozlišení, takže maximální velikost fotografií činí 4000 x 3000 bodů. Citlivost čipu lze nastavit až na hodnotu ISO 3200. Dostatečný je rozsah expozičních časů: od 1/1500 až do osmi sekund. Model umí natočit také videozáznam v HD kvalitě, konkrétně je maximální rozlišení 1280 x 720 bodů.

Za praktické jsme považovali i to, že menu fotoaparátu můžete zamknout heslem. Při napájení lze využít nejenom akumulátor, ale také dvojici AAA baterií. Za nadstandard v této kategorii je možné považovat patici pro připojení externího blesku a vysoké rozlišení kontrastního třípalcového LCD displeje (920 000 pixelů). Data se ukládají ve formátu JPEG do 103 MB vnitřní paměti nebo na paměťové karty typu Secure Digital.

Verdikt

Obrazový výkon fotoaparátu Ricoh G700 odpovídá kategorii kompaktních automatů. Největší problém jsme zaznamenali se šumem, který byl na snímcích výrazný již při ISO 400. Naopak téměř bezproblémová je optická část modelu. Přestože objektiv nabízí širokoúhlé záběry, nezaznamenali jsme poduškovitost ani soudkovité zkreslení. Při fotografování nás mírně omezovala jen slabší světelnost objektivu, která se pohybuje v rozsahu od F3,5 do F5,5. Naopak jsme ocenili kvalitu interního blesku, který má dosah až deset metrů.

Hodnocení: 80 %

Klady: odolnost modelu, stabilizátor obrazu, interní blesk, HD video

Zápory: světelnost objektivu

Cena: 13 900 Kč

Byl pro vás článek přínosný?