Hlavní navigace

Recenze: Roxio Creator 2011 Pro

22. 2. 2011

Sdílet

Již dříve gigantický balík programů a aplikací si nedopřál žádnou zeštíhlovací dietu, takže i teď nás vyčerpá samotná přehlídka možností.

Již dříve gigantický balík programů a aplikací si nedopřál žádnou zeštíhlovací dietu, takže i v aktuální verzi nás vyčerpá samotná už jen přehlídka možností. Instalace zabere poctivých 5 GB pevného disku a probíhá systémem všechno nebo nic. Navíc stále nemáme pocit, že by se Roxio mohlo nějak přerazit snahou a optimální propojení jednotlivých aplikací, které si často uchovávají své staré názvy. Vzhled se však již naštěstí daří sjednotit výrazně lépe.

Na začátku stojí video, které má k editaci tradičně software VideoWave. Hlavní novinkou je potom tvorba 3D filmů z konvenčně natočeného videa, o editaci 3D záznamu ani nemluvě. Mezi drobné, nicméně velice šikovné novinky lze zařadit  například otáčení orientace videa jedním kliknutím, což potěší zejména ty, kteří točí z mobilu. MyDVD potom práci převezme a připraví poslední dotyky před vypálením.

Samozřejmě se nezapomenulo ani na fotoeditaci, která také podlehla současné módě a nabízí přípravu fotografií v 3D. A jelikož tak zatím téměř nikdo nefotí, udělá to program za nás. Tady si musíme uvědomit dvě věci – fotky ve 3D potřebují speciální brýle, které pro nás v papírové podobě Roxio pohostinně přibalilo, ale pořád to není žádná lahoda. A protože 3D spoléhá na barevnou diferenciaci a brýle navíc obrázky trochu zešeří, měli bychom na to pamatovat již při fotografování. Jinak platí, že i když je fotoeditor lepší nežli v konkurenčním Neru, přece jenom patří PhotoSuite mezi prastaré programy a Roxiu žádnou slávu neudělá. A když jsme u té fotoeditace, program Lightzone, za jehož přítomnost jsme Roxio minule chválili, bohužel zmizel.

Chytrý encoding, který  se objevil již ve verzi 2010 a který re-encoduje  pouze ty části videozáznamu, které jsme pozměnili, byl dále posílen. Možnost vypálení nosičů samozřejmě zůstala zachována, tentokráte dokonce i Blu-ray. Ovšem na rozdíl od Nera, kde je za pálení odpovědná jediná aplikace, tady každý typ disků pálíme jinde. A to nejen CD a DVD, ale i audio záznam pálí jiná aplikace než datový záznam. Nějaká logika v tom možná bude, ale zůstává nám bohužel utajena. Potěší také možnost archivovat a rozdělovat velké soubory v AVCHD na několik nosičů.

Pro další doplnění přidalo Roxio čtyři další aplikace – Smartsound Sonic FirePro pro přípravu a hlavně úpravu audiozáznamu, BIAS SoundSoap pro čištění a odstraňování digitálního šumu z audia, Secure Burn pro pohodlnou přípravu a vypalování zakódovaných nosičů a BackOnTrack, což je poněkud rudimentální, nicméně překvapivě výkonný zálohovací program. Tyto aplikace jsou ovšem pouze v dražší verzi Pro, pokud chceme ušetřit a dodatečně po nich zatoužíme, bude nás to finančně mrzet.

Verdikt:

Balík to rozhodně není špatný. Pravdou je, že již tak masivní směs programů ještě narostla, novou verzi ale budeme potřebovat jen v případě, že bez fotografií či videa v 3D prostě nemůžeme být. A ztráta aplikace Lightzone nás naopak může mrzet.

Hodnocení: 65%

CS24

Cena: Verze Pro 129.99 dolarů

Zapůjčil: Roxio

Roxio Creator 2011 Pro

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.