Hlavní navigace

Recenze: Samsung Galaxy Note II je determinován svým perem

9. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Samsung/techhive.com
Samsung Galaxy Note II je jedním z největších smartphonů vydaných v uplynulém roce. Není divu, jedná se totiž o přechod mezi smartphonem a tabletem, tzv. phablet.

„Dvojka“ disponuje obrovským, 5,5palcovým displejem, díky kterému je zařízení větší než původní Galaxy Note. Jedná se o jeden z prvních telefonů, na němž byl v originále distribuován operační systém Android 4.1 Jelly Bean. Nicméně i přesto, že Note II přichází s opravdu působivou škálou vlastností a funkcí, velikost tohoto telefonu rozhodně není pro každého.

Design

Samsung Galaxy Note II

Při 151 x 81 x 9,4 milimetrech bychom si mohli zařízení jednoduše splést s malým tabletem. Přednímu panelu dominuje 5,5palcový HD Super AMOLED displej s rozlišením 1 280 x 720 pixelů, který je v porovnání 1 280 x 800 displejem původního Notu mírným posunem zpět. Displej nicméně stále vypadá ostře, i když barvy mají tendenci být až příliš syté. Pokud Note II porovnáváme se Samsungem Galaxy S3 a originálním Notem, zaregistrovali jsme u Note II ne až tak jasný displej jako u ostatních dvou přístrojů. Dokonce i při nejvyšším nastavení jasu nevypadal displej až tak živě, což bude trochu ztěžovat venkovní použití Note II při slunečném počasí.

Zatímco původní Note vypadal jako nudný černý obdélník, Note II disponuje zaoblenými hranami a líbivými oblinami, které trochu připomínají Galaxy S3. Tento design pomáhá jednoduššímu držení Note II, i když pro práci s telefonem opravdu potřebujete dvě ruce. Pokus o „jednoruční“ používání zařízení příliš nevyšel – při navigaci v menu jsme museli často posunovat celou dlaň držící Note II.

Note II příliš nedoporučujeme nosit v kapse kalhot – do přední se nevejde a ze zadní vyčuhuje, takže při troše nepozornosti hrozí jeho krádež. Jedná se zkrátka o telefon, který musíte osahat předtím, než si ho zakoupíte – pokud vám nevyhovují veliké displeje jako má Galaxy S3 a Motorola Droid Razr HD, není pro vás tím správným telefonem ani Note II.

Stylus

Při představování původního modelu Note vznikla celá řada vtipů na téma stylusu, tedy ovládacího pera, nicméně ten se nakonec stal prvkem symbolizujícím tento telefon. Stylus neboli S Pen u Note II, který vyrábí firma Wacom, je podobný tomu předchozímu, byl ovšem upraven jeho tvar tak, aby se lépe držel mezi prsty. Nový S Pen má taky jinou špičku, která při psaní navozuje pocit, jako byste používali tužku na papírovém notesu.

Samsung Galaxy Note II S Pen

Jednou z prvních věcí, které jsme po obdržení testovacího Note II udělali, bylo vystrčení S Penu z jeho slotu, umístěného na spodní straně telefonu. Poté jsme perem začali projíždět displej. Po několika málo hodinách se nám jevilo ovládání S Penem jako naprosto přirozené, a stejně přirozeně jsme stylus používali pro zapisování poznámek na displej telefonu, kdykoliv nás něco napadlo nebo jsme si potřebovali něco důležitého zapamatovat. Stiskem tlačítka na straně S Penu lze označit jakýkoliv obsah na displeji, k němuž se později chcete vrátit. Jedná se sice o funkce, které dnes zvládne každý druhý smartphone, nicméně pokud k nim používáte stylus, je práce s nimi jaksi poněkud zábavnější.

Výkon

Se čtyřjádrovým procesorem Exynos s frekvencí 1,6 GHz a 2 GB RAM zvládá Note II všechny myslitelné úkoly, které smartphone může zvládat. Dokonce i při několika aplikacích spuštěných najednou nejevil telefon žádné známky zpomalení, a při používání telefonu jsme se nesetkali s žádnou prodlevou. A na rozdíl od většiny dvoujádrových telefonů se Note II nepřehříval ani při hraní graficky náročných her, jako je Dead Trigger či Shadowgun.

Kvalita hovoru je u Note II dobrá, ovšem zaznamenali jsme maličko zastřený zvuk, ale opravdu jenom maličko, protože jinak byly hlasy protějšků dostatečně hlasité a čisté, a lidé, kterým jsme volali, nezaznamenali žádné problémy s porozuměním tomu, co jsme říkali. Samozřejmě že tyto testy byly prováděny v oblastech s dobrým pokrytím signálem.

S vysokokapacitní 3100mAh baterií zvládá Note II na jedno nabití poměrně dlouhé používání. Za pět dní s Note II jsme telefon museli nabíjet jenom dvakrát – a to po dost hodinách surfování na webu, hraní her a sledování videa. Velmi působivé.

Samsung Galaxy Note II AndroidSoftware

Note II je jedním z prvních telefonů mimo řadu Nexus, který je již z továrny vybaven operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean, který je doplněn speciální vrstvou rozhraní TouchWiz. Tato verze TouchWiz není příliš odlišná od té, která je dostupná na Galaxy S3, ale navíc obsahuje speciální software a funkce pro ovládání S Penem. Můžete například tímto perem pouze „levitovat“ nad e-mailovou nebo textovou zprávou a získáte její náhled, nebo S Pen použijte s připojeným softwarem S Note pro ruční zapisování poznámek. Nicméně stejně jako tomu bylo u původního Galaxy Note, i zde S Pen nefunguje se všemi aplikacemi, ale pouze s některými, z nichž většinu produkovala společnost Samsung. Se stylusem spolupracuje pouze několik málo aplikací od třetích stran – například kreslící a psací aplikace – nicméně přeinstalované aplikace Samsungu maximálně plně využívají potenciál pera.

Fotoaparát

Přestože je Note II vybaven osmimegapixlelovým fotoaparátem, na snímky a videa pořízená tímto telefonem asi příliš pyšní nebudete. Fotografie jsou sice čisté a mají dobrou barevnou přesnost, ale zaznamenali jsme, že jsou poměrně málo ostré. Tento fotoaparát asi nebudete používat k zachycení jedinečných okamžiků, ovšem pro průměrné snímky na Facebook či Twitter bude úplně stačit. Note II zvládá natáčet video ve Full HD 1080p, a výsledky tohoto natáčení jsou naštěstí bez digitálních artefaktů. Mírné „rosolovité“ zkreslení jsme sice zaznamenali přímo při natáčení, ale při následném přehrávání už vůbec nebylo patrné.

Aplikace pro focení na Note II je přizpůsobitelná a samozřejmě obsahuje některé speciality. Kromě panoramatického a HDR režimu se dočkáme sekvenčního snímání až 20 snímků na jednou řádově v sekundách. Tato funkce slouží hlavně k zachycování rychle se pohybujících objektů, jako jsou hrající si děti či domácí zvířata.

Verdikt

Samsung Galaxy Note II má rozhodně spoustu plusů – se svým rychlým procesorem, velkým displejem a skvělou životností baterie je Note II prvotřídním multimediálním zařízením, které nebudete muset v polovině denního používání nabíjet. Aplikace přizpůsobené Note II a S Penu mohou být využity pro kreativitu a produktivitu a jsou jistě jedním ze základních prvků telefonu. Větší rozměry telefonu však nemusí sedět každému, nicméně předtím, než tento solidně zpracovaný hybrid telefonu a tabletu zavrhnete, doporučujeme vám vyzkoušet si jej v nejbližším obchodě s elektronikou.

Byl pro vás článek přínosný?