Hlavní navigace

Recenze: Samsung Omnia

6. 12. 2008

Sdílet

Nový smartphone má elegantní vzhled s chromovaným povrchem a matným černým plastem vzadu vypadá opravdu dobře. Strohá, 3,2palcová dotyková obrazovka o rozlišení 640 x 480 pixelů zabírá na telefonu..

CS24

Nový smartphone má elegantní vzhled - se svým chromovaným povrchem a matným černým plastem vzadu vypadá opravdu dobře. Strohá, 3,2palcová dotyková obrazovka o rozlišení 640 x 480 pixelů zabírá na telefonu o rozměrech112 x 56 x 12,5 mm nejvíce místa (Displej má jen o 0,3 palce menší úhlopříčku než iPhone). Váha Samsungu Omnia činí přesně 121 gramů – to je opět jen o něco méně, než u iPhonu.

Klávesy pro započetí a ukončení rozhovoru obklopují ve spodní části přístroje miniaturní "optický joystick". Přísně strohý design narušují jen tlačítka pro změnu hlasitosti a tlačítko pro fotografování v levém boku Samsungu. Vpravo je potom umístěn vstup pro sluchátka (nekompatibilní s klasickými jacky), konektor pro nabíječku a očko pro navázání šňůrky.


Samsung Omnia je vybaven 8GB vnitřní paměti a slotem na microSD kartu, který je kompatibilní s médii až do 16 GB paměti. Kvalita hovoru je docela dobrá, i když jsme občas zaznamenali slabé šumění.

Samsung Omnia nabízí qwerty klávesnici zobrazující se na displeji na šířku, která využívá slovníku T9. Ovšem často se nám stávalo, že T9 předpovídal text špatně, a tak jsme jej po chvíli raději vypnuli. Samotné klávesy jsou poněkud úzké, čas od času jsme se, zvláště při psaní dlouhých zpráv, trefili vedle.

Stejně jako HTC se svým TouchFLO 3D má i Samsung své vlastní operační prostředí nazvané TouchWiz. Přestože TouchWiz není tak vizuálně atraktivní jako TouchFLO, jde o uživatelsky příjemný prvek. Hlavní obrazovka Samsungu Omnia nazvaná jak jinak než Today má na své levé straně panel s různými doplňky. Ty můžete seřadit v jakémkoliv pořadí. Patří mezi ně kalendář, telefonní seznam, hry, nebo světový čas.


V některých našich testech byl TouchWiz poněkud pomalejší – například přetahování výše zmíněných doplňků zpět na jejich panel bylo potřeba opakovat několikrát. Další problém je, že ne všechny aplikace podporují rolování dotykem prstů. V tomto případě je potřeba využít optického joysticku, který je však velmi malý a ne vždy spolupracuje tak, jak bychom si představovali.

Stejně jako všechny přístroje využívající Windows Mobile, také Samsung Omnia obsahuje předinstalovanou mobilní verzi Microsoft Office. Nastavení e-malu v Outlooku probíhalo bez problémů, vlastní kalendář v mobilu se s tím "outlookovským" dobře synchronizuje. Samsung Omnia má také IM klienta podporujícího AIM, Yahoo Messenger a ICQ. Pro surfování na webu máte k dispozici dvě varianty - Windows Mobile Internet Explorer a Opera 9.5.

Pětimegapixelový fotoaparát se aktivuje zmáčknutím tlačítka na boku přístroje, je vybaven bleskem, autofokusem, ale bohužel mu chybí optický zoom. Má několik automatických režimů, dokonce i pro focení textu. Kvalita obrazu je obecně velmi dobrá, samozřejmě jsme při focení v kombinaci nízké světlo – interiér zaznamenali obligátní šum. Kvalita videa není nějaká převratná, ale na posílání krátkých videozpráv je ideální.

Mezi další aplikace Samsungu Omnia patří organizér podcastů, GPS software VZ Navigator, či ShoZu, služba pro sdílení obrázků.

Vlastnosti

4-pásmový smartphone, rozměry 112 x 56 x 12,5 mm, 3,2-palcový displej o rozlišení 240 x 400 pixelů, GSM: 850/900/1800/1900 (4 pásma), WCDMA: 900/2100 (2 pásma), 5 Mpix fotoaparát s automatickým ostřením a digitálním zoomem: blesk LED, detekce tváře, mód krajina, podporované hudební formáty: MP3, AAC, eAAC+ & WMA, FM stereo rádio (RDS), nahrávání videí s podporou formátů: MP4, 3GPP a H.264, vyzvánění: monofonní, polyfonní, MP3, MMS s podporou videa, SMS, email (POP3, SMTP, IMAP4 a Exchange), MSN Messenger, vnitřní paměť 8GB, externí microSDHC, Bluetooth (2.2), Wi-Fi (IEEE 802.11g), GPRS, HSDPA (7.2 Mbit), podpora DLNA

Hodnocení

Přes některé nedostatky v uživatelkém prostředí a několik menších nedodělků je Samsung Omnia smartphonem nejvyšší třídy, který přináší velkorysou škálu doplňků.

- - Pavel Kreuziger, Ginny Mies