Hlavní navigace

Recenze: Samsung Q330 - třináctka s tváří hliníku

7. 1. 2011

Sdílet

Samsung je na českém trhu s laptopy teprve krátce, ale nabídka jeho produktů se postupně rozrůstá. Přinášíme vám recenzi jednoho z nejnovějších modelů - Samsung Q330.

Notebook od Samsungu na první pohled neupoutá vyzývavými tvary ani designovými výstřelky, jedná se o skromně vyhlížející počítač čistých linií, kterému ovšem vzhledem k cenové kategorii a výbavě nelze téměř nic vytknout. Je osazen procesorem intel Core i3 370M (2.4 GHz, 3 MB) a 4GB DDR3 SDRAM operační paměti. Displej o velikosti 13,3 palce je sice lesklý, ale podává dostatečně jasný a ostrý obraz. V tiskové zprávě výrobce uvádí, že se jedná o dotykový displej. Dotýkat se ho sice můžete, ale kromě toho, že si ho upatláte, se toho moc dít nebude.

Zajímavé a čím dal častější je řešení grafické karty, v tomto případě se jedná o kombinaci nVIDIA GeForce GT310M, 512 MB gDDR3 a technologie Optimus. Pevný disk s kapacitou 500GB je dnes již standardem. V případě, že nejste připojeni k síti, se o chod počítače stará 6článková Lithium-Ion baterie.

Víko  13palcového displeje  je sice krásně tenké, ale směrem k hraně se ještě zužuje, a tak  při  otevírání  musí uživatel vklínit prst mezi víko a hranu počítače. Jakmile  se  podaří  víko  malinko  nadzvednout,  je zapotřebí druhé ruky k přidržení počítače,  jinak  má tendenci se neotevřít, ale pouze nadzvednout. Pro uživatele s  velkými  prsty  to může být trochu nepohodlné. Co nás naopak velmi potěšilo  je, že výrobce myslel na lidi pracující s počítačem na klíně nebo v omezeném  prostoru,  a tak vzadu ani vepředu nenajdete žádné konektory - jedinou výjimku tvoří čtečka paměťových karet umístěná šikovně uprostřed.

Vlevo  se  kromě  vstupu pro napájení nachází také mřížka výdechů chladiče, VGA  konektor, LAN konektor, HDMI. a audio vstup i výstup Chybět nemůže ani tradiční  rozhraní  USB,  jež zde navíc podporuje funkci standby charging - nabíjení  v pohotovostním režimu. Na druhé straně se nachází to optická DVD mechanika, 2x  USB  a  vstup  pro  zámek Kensington.  Branou  do  blízké budoucnosti je pak podpora Bluetooth 3.0.

Cena se samozřejmě odráží od použitých materiálů. I když je Samsung honosně označuje  jako nejkvalitnější, do celohliníkového šasi mají daleko - plast zůstane plastem i přes tisíc marketingových výkřiků. Samsung sází na čistotu linií a celkového provedení - kromě loga na víku nic neruší. Povrch je pololesklý, a tak na něm nejsou otisky skoro vidět. Když pomineme mírný  výstupek  baterie, která není zcela v rovině se spodní částí, tak se jedná  o celkem tenký notebook, při vkládání do brašny nebo batohu to vůbec nevadí.

Všem  přenosným  počítačům  se  občasně dostane drsnějšího zacházení, takže kvalita  materiálů  by  při  výběru  měla být důležitým faktorem. Použitím odolnějších matných plastů od nás Samsung získává  jednoznačné plus. Celkově je notebook velmi pečlivě  sestaven,  nevrže,  panely  do  sebe zapadají. Nic, co by se nemělo  hýbat,  se  nehýbe.  Počítač pracuje  celkem tiše  a  výrazně  se nezahřívá, což je při práci na cestách dvojnásob důležité.

Pochvalu   zaslouží   také   klávesnice.  Logické  rozložení  kláves, které  jsou dostatečně veliké a jejich stisk vyžaduje silnější úder, výborně poslouží pro psaní. Na  druhou  stranu touchpad designéři umístili přesně doprostřed, místo pod mezerník, a tak se vám při psaní občas může stát, že o něj zavadíte.

Nebývá  většinou  zvykem,  aby kvalita reproduktorů a zvuku budila jakékoli emoce,  ale  nový  Samsung  předčil  naše skromná  očekávání. Basů se sice nedočkáte,  ale  čistota  a  hlasitost  zvuku  je  dle našeho úsudku velmi dobrá. Potěšil nás také displej. Je sice lesklý a pozorovací úhel nabízí poměrně malý, ale jeho kontrast a  jas  je  o poznání lepší než u starších modelů.

Protože  pro  tento  laptop  použil Samsung technologii Optimus od Nvidie a grafickou  kartu  s 512MB dedikované DD3 paměti, užijete si relativně slušný 3D výkon při  hraní  her  nebo práci s grafickými editory, když pracujete v kanceláři nebo  doma  s připojeným napájením, a zároveň vám dedikovaná grafická karta Intel GMA HD GPU poskytne dost času pro práci na cestách. Hlučnost není ani v jednom případě znatelná, v případě provozu na baterii bychom se nebáli označit ji spíše za tichost. Toto duální řešení  přináší samozřejmě i úspory baterie a prodlužuje provozní dobu notebooku. Při běžné práci (psaní dokumentů, prohlížení fotografií) se výdrž baterie pohybuje okolo 6 hodin, kdybyste si chtěli zkrátit cestu vlakem u sledování filmu, bez obtíží stihnete film a ještě  jednu epizodu oblíbeného seriálu, výdrž baterie lehce přesahuje 3 hodiny.

K  nejčastěji zastoupeným pevným diskům v současné době patří ty 500GB s 8MB cache a 5400 ot / min a k tomuto řešení přistoupil i Samsung. Poněkud s podivem je, že  nepoužil  vlastní  2,5  disky, nýbrž sáhnul po těch od Western Digital. Optická  mechanika  od  TSST  corp.  (Toshiba  Samsung  Storage  Technology Corporation)   je   standardní Super Multi DVD  vypalovačka,  teoreticky rozšiřitelná  na Blu-ray vypalovačku. Jak procesor, tak grafická karta jsou schopny přehrávat ve FullHD, takže by výměna za Blu-ray mechaniku v této souvislosti určitě měla smysl.

Verdikt

Až  na poněkud nešikovné umístění touchpadu, malý pozorovací úhel displeje a pouze mírně nadprůměrnou  výdrž baterie jsme   na notebooku  Q330  od  Samsungu  nenašli  nic, kvůli čemu bychom ho nemohli  doporučit.  Jedná  se  o dobrý, lehký a výkonný nástroj nejen pro studenty.  Dostupný je za cenu okolo 16 000,- Kč  s operačním systémem Windows 7 Home Premium.

Hodnocení: 80%

CS24

Cena: cca 16 000 Kč

Zapůjčil: Samsung