Hlavní navigace

Recenze: Samsung WB1000

23. 6. 2009

Sdílet

Digitální fotoaparát Samsung WB1000 nabízí velmi praktické ovládání, solidní provozní rychlost a poskytuje i dobré výstupy, tedy fotografie a video.

Samsung WB1000

 

 

Model disponuje širokou škálou možností, jak ovlivnit expozici. Příkladem může být nastavení expozice například pro snímání při umělém osvětlení. Kromě poloautomatických režimů s nastavením clony nebo času závěrky a plnohodnotného manuálního režimu je k dispozici také jemné doladění teploty bílé nastavením na některou z hodnot v rozsahu od 2800 do 10 000 K, přičemž měnit lze teplotu v krocích o velikosti 100 K.

Samsung WB1000Objektiv značky Schneider Kreuznach poskytující až pětinásobné optické přiblížení má nejkratší ohniskovou vzdálenost již na 24 mm (v přepočtu na kinofilm), takže můžete s modelem snímat dostatečně širokoúhlé fotografie. O něco horší jsou pouze parametry světelnosti na nejdelším ohnisku (F5,8), to je ale jediná piha na kráse, co se týká optické části modelu, která navíc disponuje duální, tedy jak elektronickou, tak optickou, stabilizací obrazu. Snímač je dvanáctimegapixelový a skýtá velký rozsah citlivosti – od ISO 80 až do ISO 1600, v případě snížení rozlišení snímků na tři megapixely můžete zkusit využít i ISO 3200. Pro řadu uživatelů ovšem bude největším zážitkem komponování obrazu přes velký, třípalcový barevný LCD displej, který je typu AMOLED, takže má nižší spotřebu energie, a podává sytěji paletu barev, což ve výsledku dává jakoby jasnější obraz, než u ostatních digitálních fotoaparátů s klasickými LCD obrazovkami. Navíc vysoké rozlišení použitého displeje a vysoký kontrastní poměr umožňují pohodlně sledovat displej i na přímém slunci.

Ovládání modelu je jednoduché díky snadnému procházení přehledným Menu, nepřehlédnutelnou dominantou tohoto modelu jsou ovšem na horní straně umístěné dva analogové ciferníky. Pomocí nich rychle zkontrolujete odhadovanou zbývající výdrž baterií a zbývající kapacitu paměti. Podle našeho názoru je geniálním řešením zejména indikace stavu baterií, protože dnešní fotoaparáty typicky ukazují pouze dva-tři „mezistavy“ před vybitím a pak už jen červenou blikající výstražnou ikonu značící nutnost okamžitého dobití. Co se týká stavu paměti, tak nám obvykle více vyhovuje klasický pohled na displej s přesným počtem zbývajících snímků, které ještě můžeme pořídit, přesto jde jistě o zajímavý nápad.

Samsung WB1000 umožňuje nahrávání videa ve vysokém rozlišení 720p, během záznamu navíc můžete opticky zoomovat, tedy přibližovat objekty bez ztráty kvality obrazu. Model lze připojit přes HDMI k HDTV televizoru a na něm prohlížet video i fotografie. Fotoaparát používá při ukládání videa kompresi s pomocí kodeku H.264, který proti MJPEG nabízí lepší kompresní poměr, tedy při stejné velikosti paměti uložení delšího záznamu.

 

Verdikt:

 

Novinka se velmi dobře vypořádala se šumem: ani na fotografiích pořízených při hodnotě citlivosti ISO 400 jsme nepozorovali výraznější zrnitost. Z obrazových problémů bychom zmínili zejména soudkovité zkreslení na nejkratším ohnisku, které je ovšem v této kategorii digitální fotoaparátů běžnou záležitostí. Naopak zcela minimální byla chromatická aberace a velmi věrně působilo podání barev. 


Cena: 10 990 Kč
Zapůjčil: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?