Hlavní navigace

Recenze: Samsung YP-S2 (Pebble)

28. 11. 2008

Sdílet

Minimalistický audio přehrávač Samsung YP-S2 (Pebble) se jeví být zábavnou a navíc také levnější alternativou k Apple iPodu. Buďte ovšem připraveni, že nějaký čas strávíte u jeho manuálu

CS24

Tvarově Samsung YP-S2 připomíná leštěný kámen – proto ten název Pebble – oblázek. K dispozici je potom v pěti barvách: černé, bílé, červené, zelené a fialové. Buďte ovšem připraveni, že nějaký čas strávíte u jeho manuálu: absence displeje činí ovládání některých prvků přehrávače poněkud nešťastným.


Ultrakompaktní design přístroje (má rozměry pouhých 17x41x17 mm a váží 17 gramů) vám umožní jak umístit přístroj do kterékoliv kapsy, tak i zavěsit si jej jako přívěšek na sluchátka, obsažená v balení.

Běžný lidský palec přesně sedí na zadní vydutou část Samsungu, kde jsou umístěna dotyková ovládací tlačítka. Ta jsou standardní (Přehrávání/Pauza, ovládání hlasitosti, a tlačítko „vpřed“), přístroj ale skýtá také speciální „chytré“ tlačítko pro přístup k pokročilým funkcím (jako je třeba tvorba playlistu). Tyto funkce třeba konkurence (například již zmíněný iPod shuffle) vesměs neposkytuje, ale jejich používání bez displeje je opravdu výzva.

Abyste byli schopni tuto výzvu přijmout, potřebujete si pořádně pročíst onen manuál, jak jsme již předeslali. „Chytré“ tlačítko se dá využít pro různé účely – můžete měnit zvukové efekty (normální, studio nebo koncertní hala), nastavit přehrávací styl (standardní, náhodný, nebo opakování), vytvářet playlist i mazat z přehrávače jednotlivé písničky.


Aktivace každého z výše uvedených prvků předpokládá stisknutí určité kombinace kláves – diody uvnitř Samsungu osvětlují jednotlivé kombinace konkrétní barvou. Například chcete-li vytvořit playlist, zmáčknete v průběhu přehrávání ono „chytré“ tlačítko, a nepustíte ho, dokud dioda nesvítí modře. Potom pro přidání konkrétní skladby zmáčknete klávesu pro zvýšení hlasitosti. Kombinace kláves a barev je opravdu těžké si zapamatovat, nicméně funkce playlistu působí v přehrávači bez displeje výjimečným a unikátním dojmem.


Jako každý MP3 přehrávač, i Samsung YP-S2 funguje jako flash disk – prostě ho jenom připojíte k počítači přes USB kabel, obsažený v balení, a potom přidáváte a odebírate soubory buď klasicky přes Windows Explorer, nebo pomocí speciálního software Media Studio. Ovšem tento softwarový počin nabízí, co se způsobů přehrávání a organizace médií týče, opravdu velmi málo dalších funkcí.

V našich testech jsme u Samsungu YP-S2 naměřili průměrný poměr odstup signálu k intenzitě šumu kolem 63 dB (čím vyšší skóre, tím čistější zvuk). Přestože je toto skóre podstatně nižší než u jiných MP3 přehrávačů, které jsme testovali dříve, při běžném poslechu tento rozdíl není vůbec zřetelný.

Vlastnosti

Zdířka na 3.5mm sluchátka, životnost baterie 13 hodin, Li-Pol baterie, doba nabíjení asi 2 hodiny, podpora formátů MP3, WMA, OGG, přednastavení ekvalizéru, paměť 2GB, pokračování skladby odprostřed, kompatibilní se systémy Vista, XP, 2000, přehrávací módy: normální, náhodné, oblíbené, rozměry: 17x41x17 mm, hmotnost: 17 g.

Hodnocení

Přestože „oblázku“ chybí displej, Samsung YP-S2 Pebble zvládl do svého minimalistického designu nasbírat působivou škálu pokročilých funkcí. A pokud byste radši nosili svůj MP3 přehrávač na krku než v kapse, je pro vás S2 ideální.

Cena: 720 Kč

- - Pavel Kreuziger, Ginny Mies