Hlavní navigace

Recenze: Shadowprotect Desktop Edition

5. 10. 2008

Sdílet

Shadowprotect Desktop Edition zálohuje disky – a to jak metodou kompletní, tak i přírůstkovou. Program podporuje také operační systém Windows Vista 32 a 64 bit.

Společnost Storagecraft nabízí 3 produkty pro zálohování, které se liší v několika funkcích a v ceně. Jedná se zde o produkty Desktop-, Server- (umožňuje práci na dálku) a IT-edice pro backup a restore z bootovacích CD. My jsme se podívali na zoubek variantě Desktop Edition.


Shadowprotect Desktop Edition podporuje Windows Vista ve 32- i 64-bitové verzi. Po instalaci a restartu počítače můžete spustit Shadowprotect z nabídky Start nebo přes systémovou lištu.

Program nabízí přehledné rozhraní, v němž se člověk rychle zorientuje. V levé části menu jsou umístěny důležité úkoly a nástroje, horní oddíl zase přináší přehled o údajích jako je umístění zálohy, informace o provedených zálohách a samozřejmě také o průběhu samotného procesu zálohování. Také zde lze rychle definovat parametry zálohy, začít s obnovou dat nebo si vytvořit image zálohy.





Shadowprotect zálohuje pouze kompletní objemy dat. Není tak možné, aby si člověk vybral pouze jednotlivé soubory a adresáře. Díky tomuto omezení je však vytvoření zálohy velice rychlé. Dostupný asistent pomůže uživateli ve čtyřech krocích, v nichž nabídne veškeré dostupné možnosti, jak nadefinovat zálohu svých dat. Nejprve je vybrán disk, který má být zálohován, následně místo uložení a název zálohy. Úplná záloha může být vytvářena automaticky denně, týdně nebo měsíčně.

Tzv. přírůstkové zálohování, kdy se zálohují pouze data, která byla od posledního zálohování změněna či přidána, je prováděno denně, samozřejmě pokud si uživatel nenastaví jinak. V základním nastavení je mimo jiné zadáno, aby přírůstkové zálohování proběhlo během dne hned 11x – od rána od 8h do večera do 18h. Mezi široké možnosti tohoto programu patří např. volba metody komprimace, rozdělení zálohování na části nebo také ochrana dat heslem.

Verdikt: Program spolehlivě a kompletně zazálohuje váš disk. Záloha může být provedena i přírůstkově. Data a adresáře se dají za pomoci Backup-Asistenta jednoduše obnovit.

Alternativa: Perfekt Image 11 Workstation (www.avanquest.com) je nástrojem s podobnými možnostmi.

- - Michal Brzobohatý, Thomas Hümmler

Byl pro vás článek přínosný?