Hlavní navigace

Recenze: Shuttle XH61 - výkonný barebone téměř za hubičku

10. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Shuttle
Z výrobních linek firmy Shuttle do redakce dorazil nový barebone systém s označením XH61, který již na první pohled zaujme svým minimalistickým pojetím. Jak velké se dá s tímto "malým kašpárkem" hrát divadlo?

Produkt má dle zevrubného popisu od výrobce ambici nabídnout za relativně málo peněz slušný výkon. Základní cena bez procesoru, pevného disku a paměti by se totiž měla pohybovat těsně nad hranicí čtyř tisíc.

Již na první pohled vypadá Shuttle jako klasický barebone systém. Jeho design totiž není nikterak revoluční – označili bychom ho spíše za konzervativní. V obývacím pokoji vedle vaší televize nikoho neurazí, ale určitě nezpůsobí ani zástavu dechu vašich kamarádů designérů. Rozměrově je ovšem produkt skutečně kompaktní – 242 mm na šířku, 200 mm na délku a 73 mm na výšku. Vnitřní uspořádání komponent považujeme za vynikající – vtěsnat do tak malého prostoru vše potřebné a navíc u systému zachovat schopnosti slušného chlazení je snad dílem génia.

Shuttle XH61

Ve vnější čelní části upoutá pozornost poměrně velké zapínací tlačítko (sytě modrá svítící dioda nás však příliš neoslovila), které je obklopeno dvojicí plastových dvířek, jež se postisknutí otevřou. Pod nimi se skrývá dvojice USB konektorů a dva „jacky“ pro připojení sluchátek, popřípadě mikrofonu. Na obou bočních stranách se nachází mřížka určená pro větrání vnitřností počítače.

Zadní strana přístroje ukrývá VGA a HDMI pro připojení monitoru, televize nebo projektoru. Výčet dále zahrnuje dva snad již poněkud přežité konektory PS/2 pro myš a klávesnici plus čtyři další USB 2.0. V této souvislosti nás zamrzela chybějící podpora USB 3.0, navíc jsou jednotlivé konektory nepříjemně blízko u sebe, což znemožňuje např. současné osazení W-iFi USB sticku a televizního tuneru. Síťový konektor RJ-45 umožní dosáhnout rychlosti až 1 Gb/s. A nakonec je třeba zmínit další „jacky“, tentokráte rovnou tři – audio vstup a výstup plus připojení mikrofonu.

Shuttle XH61

Uvnitř přístroje se schovává základní deska osazená čipsetem Intel H61, který by měl zajistit velmi slušnou kompatibilitu a stabilitu celého systému. Počítač lze osadit širokou nabídkou procesorů Intel z řad i3, i5 a i7 s jádrem SandyBridge. Dále zde nalezneme 2x 240pinové sloty DIMM určené pro paměti DDR3 pracující na frekvenci maximálně 1333 MHz (maximálně lze osadit 16 GB RAM). V neposlední řadě můžeme XH61 obohatit optickou mechanikou slimline, jedním 2,5palcovým pevným nebo SSD diskem a zmínku si zaslouží také tři SATA porty s rychlostí až 3 Gb/s. Externí zdroj o výkonu 90 W je chlazen pasivně (vadil nám na něm mírně pisklavý zvuk, ale zde se může jednat o vadu konkrétně námi testovaného kusu).

Barebone systémy byly původně navrženy pro funkci HTPC – Home Theater Personal Computer, tedy počítače sloužící jakou domácí kino, zkrátka multimediální zřízení. Pro tenhle účel může Shuttle přehrávat audio stopy vašich oblíbených filmů, seriálu a videí na 7.1 kanálech. Díky již zmíněným novým procesorům a jejich akceleracím pro vysoká rozlišení nebude žádný problém jakékoliv HD video.

V námi testované konfiguraci, kdy jsme Shuttle XH61 osadili procesorem Intel Core i3 2105 (kvůli výkonnějšímu grafickému čipu), 8 GB operační paměti Kingston a ďábelsky rychlým SSD diskem Patriot Pyro SE, však byl běh systému natolik rychlý, že jsme jej začali využívat i na běžnou redakční práci, jejíž efektivita se díky absenci prodlev s načítáním programů výrazně zvýšila. Obecně dnes přechod na SSD disky pro běh systému doporučujeme více, než kdykoliv předtím – jejich ceny začínají být skutečně zajímavé a technologie si již úspěšně prošla svými porodními bolestmi.

 

Verdikt:

Shuttle XH61 představuje výborný kompromis mezi cenou a užitou hodnotou. Kromě USB 3.0 a eSata (popř. FireWire) obsahuje všechny možnosti připojení externích zařízení a osazení moderních komponent. Výkon bude naprosto dostačující pro veškeré přehrávání multimediálních souborů, ale lze jej využít i pro starší počítačové hry. A konečně při osazení diskem SSD lze počítač používat i jako nástroj pro velmi svižnou kancelářskou práci.

 

Hodnocení: 80 %
Cena (bez procesoru, HDD a RAM): od 4 323 Kč (zdroj: Heureka.cz, 10. 4. 2012)

 

Specifikace:

Procesor: patice 1155 pro procesory Intel Core i3/i5/i7 s jádrem "Sandy Bridge" (do 65 W TDP)
Čipová sada: Intel H61
Paměť: 2x 240pinové sloty DIMM (Dual Channel) pro DDR3 1333 MHz RAM (maximálně 16 GB ve 2 slotech)
Pevný disk: 4x interní Serial ATA II
Audio: HD Audio (5.1) - Realtek ALC887
Síťový adaptér: Realtek RTL 8111E 10/100/1000 MBit/s (WOL)
Pozice: 1x Slim externí (12,7 mm); 1x 2,5" (interní)
Rozhraní: VGA, HDMI, 2x PS/2, 6x USB 2.0 (2x přední), RJ-45, sluchátka (přední), mikrofon (přední), audio výstup, audio vstup, mikrofon
Zdroj: 90 W
Operační systém: /
Rozměry: 242 x 200 x 73 mm

Podrobnou specifikaci naleznete na webu výrobce.

Byl pro vás článek přínosný?