Hlavní navigace

Recenze: Shuttle XS35GT-804 - drobek s Atomy

4. 12. 2010

Sdílet

Nettopy jsou kategorií počítačů, která si s sebou nese stigma společného představení s netbooky. Jejich využití je však v současnosti o mnoho širší, než by se mohlo na první pohled zdát.

Nettopy jsou kategorií počítačů, která si s sebou nese stigma společného představení s netbooky, kdy společně sdílejí základní koncepční myšlenku. Tou je poskytnutí počítače, který výkonově bude postačovat na práci s dokumenty a umožní majiteli bezstarostné brouzdání internetem. I když původní myšlenka byla taková, že půjde v podstatě o stejná zařízení, kdy jedno bude určeno pro domácí použití  a druhé bude těžit ze své mobility, netbooky jasně převálcovaly nettopy i díky tomu, že řada uživatelů a bohužel it značek začala považovat netbooky za náhradu klasicky koncipovaných notebooků.

Pokud jste byli někdy postaveni před úkol zajistit svým rodičům jejich domácí počítač, jehož prostřednictvím chtějí pouze komunikovat na internetu, jistě budete vědět, o čem na následujících řádcích píšeme. Hlavní požadavek byl kladem na velký displej – pochopitelně, nikdo nemládne a po 50 letech života čekají nějaké ty změny zraku asi na každého z nás. „Jo, a prosím tě, ať je to tiché".

Samozřejmě základní selekce znamená projít internetem nabídky e-shopů a weby výrobců. Není to radostné počtení, když už si myslíte, že máte ten pravý, najednou se odněkud vyloupne informace o nepěkné závadě, která sérii postihla. Naděje, že by se objevil neznámý model nebo značku, která se snaží prorazit na trh se zajímavým výrobkem, postupně uvadá a vy si v duchu nadáváte, že člověk přece jenom měl sáhnout hned po osvědčených značkách a nepostupovat tohle martýrium.

Shuttle XS3510MA

Nakonec nás zaujal Shuttle se svým produktem  XS35GT-804. Dvoujádrový Atom, 2GB RAM, grafická platforma Nvidia Ion 2 s 512 MB paměti, VGA port, HDMI výstup. Na papíře to vypadá jako trefa do černého – kompletně pasivní stroj, dostatečný výkon, 500GB disk. Při procházení specifikace si čím dál více uvědomujete, že vlastně ten počítač už ani tak moc rodičům dát nechcete. Třicetpětka je totiž kompaktní, umožňuje  manipulaci jednou rukou, a umístěna může být jak na dodávaném stojánku, tak i prostřednictvím doplňkového držáku přímo na monitoru nebo televizi. Po vzoru Applu tak lze nettop umístit i za displej nebo televizi.

A i když je produkt kvůli odvětrávání nettop navržen pro použití  ve vertikále (fyzika základní školy - teplý vzduch stoupá zdola nahoru), měli jsme ho v rámci testů uložen horizontálně i v šuplíku . Dle očekávání došlo pouze ke zvýšení provozní teploty, nicméně nikdy se situace nevyhrotila až k přehřátí.  Touto "saunovací procedurou" jsme si ověřili, že by nettop neměl zkolabovat ani v letních vedrech.  Odvětrávání napomáhá totiž i vhodně provedená skříň s řadou prolisů, takže kryt počítače v podstatě tvoří mřížka průduchů.

Ponechat Shuttle XS35GT-804 jenom v roli zprostředkovatele přístupu na internet by však byla velká škoda. Hardwarová výbava totiž dovoluje naprosto plynule přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení . Díky HDMI konektoru navíc produkt připojíte k televizoru i novějším multimediálním displejům. Pro starší monitory je zde k dispozici VGA konektor.  Platforma Ion 2 si také hravě poradí s prostředím Windows 7, a to včetně prostředí Aero a zvládne i kooperaci se staršími nebo jednoduššími hrami.

Najednou tak máte v ruce již ne pouze nettop pro práci s dokumenty a internetovým obsahem, ale multimediální přehrávač s dostatečným úložným prostorem a dostačující konektivitou. Kromě přímého připojení přes HDMI jsme si ověřili při propojení s Panasonicem TX-P42GT20  (je vybaven LAN), že Shuttle zvládne plnit ftaké unkci Media Serveru a poskytnout dostatečný datový proud i přes lokální síť.

 

nVidia ION 2

I když možnosti, které nabízí model XS35GT-804 při přehrávání, by mohly naznačovat i prostor pro aktivnější práci s obrazem, mějte stále na paměti, že jde o Atom s Ionem. Úprava videa je sice možná, ale zůstaňme u tohoto označení. Rozhodně není ideální a jakákoliv práce s videem si v současnosti zaslouží výrazně výkonnější stroj.  Navíc se v počítači nachází pouze jeden paměťový slot, takže i  z toho je zřejmé, že rozšířit počítač pro náročnější nasazení není zrovna jednoduché a v konečném důsledku ani smysluplné. Jediná změna, která by měla pro běh systému výrazný přínos, by byla výměna HDD za SSD disk.

Verdikt:

Hledáte-li skutečně tichý počítač k vašemu televizoru nebo monitoru, je Shuttle XS35GT-804 dobrou volbou. Jeho  relativně vyšší cena se vám vrátí v podobě ničím nerušeného sledování filmů nebo úžasným tichem při práci. Navíc díky jeho rozměrům ho lze umístit kdekoliv v interiéru. A samozřejmě doporučujeme si k němu pořídit vhodné dálkové ovládání – třeba Shape HTPC remote control od Fractal design, jehož křížový volič (joystick) dokáže nahradit i myš.

Hodnocení: 80%

Cena: 11 300 Kč (kompletní nettop bez OS), 6500 Kč (barebone bez mechaniky, disku a pamětí)

Zapůjčil: www.shuttle.eu, www.alza.cz

Technické parametry:

  • Rozměry: 25,2 × 3,9 × 16,2 cm
  • Mikroprocesor: Intel Atom D510 Dual-Core, 1,66 GHz, podpora Hyper-Threading
  • Kompletně pasivní chlazení
  • Čipová sada: Intel NM10 Express
  • Grafické řešení: Nvidia Ion 2, 512 MB DDR3, HDMI výstup
  • Paměť: 2 GB DDR2 na frekvenci 667 Mhz
  • Pevný disk: 2,5" SATA Western Digital, kapacita 500 GB
  • Mechanika DVD +/-RW, slot na paměťové karty SD(HC) a MS(Pro)
  • Wi-Fi (802.11b/g/n), LAN
  • 5× USB, HDMI (1.3), VGA, audio

Byl pro vás článek přínosný?