Hlavní navigace

Recenze: Sketch 16

22. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Akvis
U fotoeditorů už v poslední době dost dobře není co dodat. Veškeré základní úpravy jsou už i u programů pro začátečníky, počet filtrů také není neomezený. A firemní mágové přitom tlačí na novou verzi nebo na nový software.

Ruská společnost Akvis, která na rozdíl od velkých balíků vsadila na relativně jednoúčelové aplikace, přišla již s šestnáctou verzí svého programu Sketch.

Jak lze odhadnout již z názvu, jedná se o aplikaci určenou na převod digitální fotografie do kresby. V nabídce máme tři základní techniky – kresbu tužkou, křídou nebo akvarel. Řadu nástrojů můžeme upravovat, od směru tahů až po barevnost. Dole naskočí časová linka, která ukazuje postupné změny.

Vedle změny celého obrázku můžeme i kombinovat fotografii s „nakreslenou“ postavou. Tvůrci nevynechali ani možnost hromadných úprav, navíc je v nabídce i velká řada předem nastavených úprav, takže pokud nám vlastní nastavování není dostatečně razantní, můžeme sáhnout sem. Pracovní okno nabízí klasické rozdělení na Před a Po, nicméně současně obrázky neuvidíme.

Mezi novinky patří právě časová linka, přidané nástroje jako je Tužka nebo guma, takže můžeme lépe pracovat. Objevila se i možnost nedestruktivního cropování a lepší práce s textem. Nová verze také zvýšila podporu formátu RAW a podporuje nový OS pro Mac 10 Yosemite.

Na relativně jednoúčelovou utilitku existuje Sketch v nečekaném množství verzí. Když vynecháme verze pro Windows a Mac nebo 32 či 64 bitové verze, tak jestě existuje verze Home, Home Deluxe a Business. Ceny se samozřejmě liší, nejlevnější základní verze se příliš velkého množství novinek nedočkala. Zapomenout nemohou ani na to, že vedle samostatného softwaru je program dostupný také coby plug-in pro většinu produktů od Adobe.

 

Verdikt

Coby samostatný program pro změnu fotografií do kresby nemá Sketch příliš velkou konkurenci. Nabídka technik není největší, zato ale s kresbou můžeme dělat mnohem víc nežli tam, kde jsou sice nástroje více umělecké, ale algoritmus pracuje automaticky.

Pro: Slíbené efekty skutečně fungují.

Proti: Cena 55 či 68 eur je poměrně vysoká

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: Akvis

Cena. 55/68 eur

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.