Hlavní navigace

Recenze: Sony NEX-5

25. 11. 2010

Sdílet

Sony NEX-5 je netradičně řešený fotoaparát s APS-C snímačem a minimálními rozměry těla.

Sony NEX-5 vás svým zvláštním konstrukčním řešením upoutá na první pohled. Má malé rozměry, velký čip a výměnné objektivy, na druhou stranu však na těle postrádá hledáček i blesk. Upřímně řečeno ale netušíme, kam by designoví inženýři tyto prvky  na tělo fotoaparátu umístili. Pro recenzi jsme měli k dispozici model s objektivem ekv. 18 – 200 mm, ovšem NEX-5 se dodává i v kitech s objektivy ekv. 18 – 55 mm a s pevným širokoúhlým objektivem ekv. 16 mm.

Jak již bylo zmíněno, rozměry těla jsou opravdu miniaturní. Přesné hodnoty činí110,8 x 58,8 x 38,2 mm, což bychom očekávali spíše u klasického malého kompaktu. Při výběru máme na výběr ze dvou barevných provedení – černého a stříbrného. Technické zpracování fotoaparátu je dle našeho soudu perfektní. Všechno sedí tak, jak má, nikde jsme nezaznamenali sebemenší vůli. Pro připojení objektivu je na fotoaparátu NEX-5 použit speciální bajonet typu E, pro nejž se zatím bohužel vyrábí pouze tři výše uvedené objektivy. Pro další objektivy musíme využít redukci, která ovšem není součástí balení a musíme si vystačit pouze s manuálním ostřením. Velké plus ovšem představuje obrazový snímač fotoaparátu - NEX-5 ukrývá ve svých útrobách 14,2 Mpix CMOS čip velikosti APS-C. Velikostí se tedy může rovnat snímačům v amatérských zrcadlovkách, což má příznivý vliv na kvalitu pořizovaných snímků.

 



Na zadní straně fotoaparátu nalezneme nemnoho ovládacích prvků a výklopný LCD displej s úhlopříčkou 3´´ a rozlišením 921 600 obrazových bodů. Nad displejem je umístěn port pro připojení externího blesku, který tvoří součást balení. Dodávaný blesk není nijak velký a bez problémů ho strčíte do kapsy, ovšem jeho výkon nás příliš neoslnil. Pro ukládání dat můžeme zvolit jednu z několika variant paměťových karet Memory Stisk Pro Duo a SD. Připojení k dalším zařízením je realizováno prostřednictvím HDMI a USB rozhraní.

Jaké možnosti NEX-5 nabízí při samotném snímání? Jak je v této kategorii obvyklé, fotoaparát disponuje několika přednastavenými režimy scény, režimem priority clony a závěrky, manuálním režimem a tzv. inteligentním automatickým režimem. V režimu manuálního nastavení máme možnost nastavit čas závěrky od 1/4000 až do 30 sekund. Rozsah nastavení citlivosti se pohybuje od ISO 200 do ISO 12800. Příjemným překvapením pro nás hladina šumu u vysokých hodnot ISO, která se na námi vyhotovených testovacích snímcích jevila jako velmi nízká. Samozřejmostí je funkce HDR a automatické pořizování panoramatických snímků. Fotoaparát NEX-5 můžeme využít i jako HD kameru, neboť dokáže nahrávat video v rozlišení 1920 x 1080 pixelů se stereo zvukem.

 


Pojďme se podívat na to, jak se vlastně s NEX-5 fotí. Při použití dlouhého objektivu ekv. 18 – 200 mm. vypadá nasazené malé tělo opravdu exoticky. Také úchop fotoaparátu je třeba chvíli zkoušet, než padne do ruky. Nepříjemným dojmem působí také to, že se většina nastavení musí provádět přes menu, což práci s fotoaparátem zdržuje. NEX-5 však exceluje v podání snímků. Obrazová kvalita působí v této velikostní kategorii fotoaparátu opravdu nevídanáým dojmem Snímky jsou velmi dobře prokreslené a díky nízkému šumu lze reálně používat i vysoké hodnoty ISO. S trochou cviku se dají fotit i trochu akčnější záběry, neboť NEX-5 umí fotit rychlostí až 7 snímků za vteřinu. Ostření probíhá rovněž velmi rychle a přesně.

Verdikt

Sony NEX-5 rozhodně není fotoaparátem pro každého, svým novátorským designem však dokáže rozhodně zaujmout. Jako největší nedostatek vidíme zejména ovládání a ergonomii fotoaparátu. Naopak si nemůžeme stěžovat  na absenci blesku a hledáčku. Blesk si bez problémů dáte do kapsy a hledáček v podstatě není potřeba. Velké pozitivum představuje již zmiňovaná skvělá obrazová kvalita snímků. Fotoaparát Sony NEX-5 můžeme směle doporučit všem, kteří chtějí fotit vynikající snímky co nejmenším fotoaparátem.

ICTS24

Hodnocení: 70%

Cena: cca 14 800 Kč s DPH (s objektivem ekv. 16 mm)