Hlavní navigace

Recenze: Sony Sound Forge Audio Studio 9.0

12. 5. 2008

Sdílet

Sony Sound Forge Audio Studio 9.0 lzestručně charakterizovat jako zjednodušenou verzi profesionálního dvoukanálového zvukového editoru určenou pro operační systém Windows.

ICTS24

Sony Sound Forge Audio Studio 9.0 lze charakterizovat jako zjednodušenou verzi profesionálního dvoukanálového zvukového editoru určenou pro operační systém Windows s několika dobře použitelnými přidanými funkcemi.


Společnost Sony zařadila tento program do svého širokého portfolia v roce 2003, kdy koupila firmu Sound Foundry, jež měla původně tuto aplikaci na svědomí. Vývojáři zapracovali a Audio Studio 9.0 přináší několik velice užitečných vylepšení.

Sony Sound Forge Audio Studio 9.0 narozdíl od běžných audio programů obsahuje možnost vkládání videa, což výrazně rozšiřuje použitelnost programu. Navíc můžete editovat hudební doprovod videa podobně jako na profesionálních studiových systémech s tím rozdílem, že místo speciálního hardware, používáte klávesy JKL.



Protože i tato „Lite“ verze je poměrně obsáhlá a nováček by mohl mít v začátku problém s ovládáním, obsahuje program nápovědu „Show me how“, jež ho graficky provede základními úkony.

Další novinkou v programu je podpora kvalitnějšího formátu digitálního zvuku, v tomto případě 24-bit/96kHz. To se hodí například ve chvíli, kdy chcete zálohovat vaše gramofonové desky v nejlepší kvalitě. A pokud chcete vaše nahrávky vypálit na CD, jež používá méně kvalitní formát, stejně máte dobrý důvod pro použití vyšší kvality nahrávání, zvláště pokud chcete použít nástroje pro digitální čištění nebo odstranění šumu.

Zatímco profesionální verze programu obsahuje pro odstranění nežádoucích zvuků nástroj Noise Reduction 2.0, Sony Sound Forge Audio Studio 9.0 používá Sony ExpressFX, jenž pracuje podobně jako většina dostupných programů sloužících k tomuto účelu. Jeho velkou výhodou je fakt, že citlivost digitálního čištění nahrávky je uživatelsky nastavitelná, takže můžete pro každou nahrávku udělat speciální nastavení, což přispívá ke zvýšení použitelnosti této aplikace. Celkově pracuje tento nástroj velmi dobře a s dobrým gramofonem můžete dosáhnout při převodu nahrávek uspokojivých výsledků.

Bohužel o něco méně úspěšný je plugin Vocal Eraser od iZotope. Tato aplikace má za úkol odstranit hlavní vokál z hudební nahrávky a vytvořit tak karaoke verzi písně. V našich testech však program hlas odstranil jen mírně a při opakovaném použití se začal vytrácet i hudební doprovod nahrávky.

Všechny ostatní hlavní funkce, jako je střihání, mazání nebo kopírování jsou zpracované podobně jako v profesionální verzi a díky tomu také pracují na výbornou.

Verdikt:

Sony Sound Forge Audio Studio 9.0 je v celkovém pohledu precizně zpracovaný produkt. Kreativním uživatelům přináší daleko víc možností než jeho open-source konkurent – Audacity. Velkou výhodou aplikace je také možnost importovat video. V českých e-shopech lze tento program koupit zhruba za 2000 Kč. Tato cena se nám vzhledem k šíři použití programu zdá adekvátní.

- - Ondřej Pilát