Hlavní navigace

Recenze: Speed Meter Pro

8. 8. 2008

Sdílet

Aplikace Speed Meter Pro zjišťuje a řeší provozní přetížení a zpomalení sítě, ale postrádá nástroje k tomu, aby bylo možné ji označit za plnohodnotnou aplikaci pro správu sítě.

Jako spousta jiných majitelů počítačů na celém světě jste se pravděpodobně stali správci domácí nebo malé kancelářské sítě, což vás donutilo osvojit si základní problematiku a zvládnout potíže, jež mohou nastat. Aplikace společnosti Pure Networks – Speed Meter Pro, která je v prodeji za v přepočtu 650 Kč, vám s touto prací určitě pomůže, ale jen do určité hloubky. Speed Meter Pro se zaměřuje pouze na výpadky a zpomalení sítě, ale bohužel ignoruje problémy jako je například kolize IP adres. Díky tomu je tento produkt nápomocný jen částečně.


Naštěstí to, co program dokáže, provádí výjimečně dobře. Po instalaci aplikace se automaticky vytvoří síťová mapa, jež zobrazuje všechna zařízení ve vaší síti, včetně routeru. Program také prohledá váš počítač i lokální počítačovou síť a pokusí se najít problémy jako je například příliš mnoho aplikací a zařízení, jež se pokoušejí využít síťové zdroje zároveň. Podle výsledků hledání pak Speed Meter Pro navrhne odpovídající řešení.



Program Speed Meter pracuje na pozadí, monitoruje výkon sítě a upozorňuje vyskakovacím oknem, když zjistí výpadek nebo zpomalení. Součástí tohoto upozornění je také doporučený postup odstranění problému. Například, pokud se vám zdá, že jeden z počítačů přenáší data neúměrně malou rychlostí, otevřete Speed Meter a ten vám ukáže, které počítače a aplikace používají příliš mnoho síťových zdrojů. Program také zaznamenává všechny vaše síťové přenosy v čase.

Bohužel, aplikace Speed Meter neumí vyřešit všechny vaše síťové problémy. Nezjistí a neopraví problémy související se sdílenými tiskárnami, konflikty IP adres nebo špatné nastavení sítě. Pro tyto úlohy nabízí společnost Pure Networks program, jež se nazývá Network Magic a můžete ho koupit v sadě z aplikací Speed Meter za zhruba 1000 Kč.

Verdikt

Speed Meter Pro odvede velmi dobrou práci při sledování a analyzování problémů s přenosy v síti, ale to samozřejmě nestačí pro komplexní správu lokální počítačové sítě. Pokud chcete nástroj pro celkovou správu sítě, budete muset investovat i do programu Network Magic.

- - Ondřej Pilát, Preston Gralla

Byl pro vás článek přínosný?