Hlavní navigace

Recenze: Staray S225-1S-B2

9. 2. 2009

Sdílet

Možností, jak přenést data mezi dvěma počítači, existuje v současné době velké množství. A právě z tohoto důvodu přicházejí výrobci stále s novými možnostmi. 2,5“ externí box Staray S225-1S-B2 nabízí navíc možnost šifrování dat.

Abychom však začali úplně od začátku, je potřeba si nejprve produkt Staray S225-1S-B2 stručně představit. Jedná se o externí box pro 2,5“ pevný disk vybavený rozhraním Serial ATA. Výrobce na svých stránkách uveřejnil seznam podporovaných pevných disků, nicméně vyzkoušeli jsme i modely nevyjmenované a s žádným problémem jak s instalací, tak i nastavením a chodem jsme se nesetkali. Hlavní předností tohoto řešení by měla být možnost chránit data pomocí 128 bitového šifrování propojeného s hardwarovou čtečkou otisků prstů jakožto jednoznačného identifikátoru uživatele.

CS24

staray S225-1S-B2

Instalace je snadná a zvládne ji i lehce pokročilý uživatel počítače. Jako první krok je třeba vložit samotný pevný disk do externího boxu. Pevný disk  pochopitelně není součástí dodávky, je tedy pouze na uživateli, jaký model si zvolí – my jsme vyzkoušeli jak 500 GB disk s 5 400 ot/min, tak i 320 GB disk se 7 200 ot/min, přičemž oba fungovaly naprosto bezchybně. Instalace pevného disku se provádí tak, že uživatel odsune spodní kryt boxu a jednoduše zasune disk do Serial ATA konektorů. Poté je již box připraven k připojení k PC. To se děje dodaným USB kabelem, který disponuje navíc jedním USB konektorem navíc, který slouží především pro náročnější pevné disky a použití pro starší počítače, všude tam, kdy jedno USB „neutáhne“ provoz pevného disku. Žádné další konektory na boxu nejsou, k dispozici je pouze napájecí konektor, nicméně redukce do něho v balení chybí.

staray S225-1S-B2Pokud chcete využít možnost šifrování dat, je potřeba po připojení pevného disku k počítači spustit dodaný program na CD. Ten umožní uživateli nastavit v několika krocích jednak rozdělení disku na sekci přístupnou, která se zobrazí vždy při připojení externího boxu k počítači, ale taktéž i zónu skrytou (označovanou výrobcem jako X-Zone), jež se ukáže až po úspěšné identifikaci uživatele. Pomocí pohyblivého ukazatele lze nastavit poměr velikosti mezi volnou a X-Zone sekcí. Po tomto prvotním nastavení jste vyzváni k vložení otisků prstů všech deseti prstů na rukou a administrátorského hesla pro přístup do nastavení. Tím je celý proces instalace hotov a nyní je disk připraven k používání.

Během testování jsme zkusili přenos dat mezi několika systémy a ve všech případech jsme byli naprosto spokojení. Po připojení disku se zobrazila ta část disku, která nebyla chráněna, a na ní jsme mohli ukládat data dle libosti. Po spuštění přídavného software a identifikaci pomocí otisků prstů se zobrazí i šifrovaná část disku. Výrobce uvádí, že šifrování používá vlastní 32bitové a 128bitové DES šifrování. To jsme si chtěli pochopitelně ověřit a disk jsme proto z externího boxu vyjmuli a zapojili ho do počítače, na šifrovanou část jsme se však nedostali.

staray S225-1S-B2Co se týká přenosové rychlosti, disk obstál na jedničku, neboť maximální rychlost přenosu dat činila 27 MB/s, což je jen o několik procent méně než odpovídá praktickému maximumu propustnosti USB rozhraní. O komunikaci se totiž stará prověřený čip J-Micron JM20339. Slabinou celého řešení je provedení celého boxu, který je vyveden z lesklého plastu. Ten trpí a bude trpět především možností poškrábání při běžném používání a přenosu, taktéž na lesklém povrchu během testů zůstávalo nadměrné množství otisků. Taktéž za nevýhodu tohoto řešení považujeme fakt, že dodaný program je určen pouze pro operační systémy rodiny Windows (2000, XP a Vista), starší verze ani konkurenční Linux/Mac OS nejsou podporovány. Při přenosech dat je tedy s tímto faktem počítat.

Verdikt:


Externí box Staray S225-1S-B2 vyrobený společností Raidon Technology přináší možnost přenosu dat mezi počítači jednoduchým způsobem, navíc umožňuje základní ochranu dat skrze šifrování a ověřování identity pomocí čtečky otisků. Řešení je to funkční, nicméně celkové hodnocení stráží pouze průměrné zpracování a použití plastu jako hlavního materiálu, ze kterého je box vyroben. Kdo však nevyžaduje hliníkové šasi a naopak ocení hardwarové zabezpečení svých dat, tomu může Staray S225-1S-B2 být výborným společníkem.

Hodnocení: 69 %

Cena vč. DPH: 915 Kč
Poskytl: Bostar s.r.o. , www.bostar.cz

Technické parametry:

Čip: J-Micron JM20339
Access Key: Fingerprint
Rozhraní: USB2.0
Rohraní 2,5“ pevného disku:  SATA
LED: Ano, Power & Access
Šifrování:  Proprietary 32-bit + DES 128-bit
Podporované OS:  Microsoft Windows 2000, XP, Vista
Rozměry: 130 x 76 x 16 mm
Hmotnost:  88 g