Hlavní navigace

Recenze: Startup delayer

16. 10. 2008

Sdílet

Také se váš počítač spouští nekonečně dlouho? Urychlete si bootování vašeho PC pomocí bezplatné utility, která spouštění méně důležitých položek odkládá na později.

Zamyslete se nad tím, co by se asi stalo na letišti, kdyby se všechna letadla pokoušela vzlétnout v jednu chvíli. Správně, byl by to úplný chaos. Ale ono přitom jde o stejnou situaci, která probíhá při každém spouštění vašeho počítače s Windows - všechny nainstalované programy se snaží spustit v prakticky stejnou chvíli. Výsledkem toho je, že vašemu vyčerpanému stroji může plné nastartování trvat třeba pět nebo i deset nekonečných minut. Vše, co nyní potřebujete, je malá řídící jednotka, kterou můžete provoz na letišti – potažmo ve vašem PC – jednoduše ovládat.


Nainstalujte si program Startup Delayer, který dělá přesně to, co jeho jméno napovídá: zpožďuje programy „po spuštění“, takže se spustí až ve chvíli, kdy přijde jejich čas – kdy to je, to víte nejlíp vy sami. Výsledek: váš počítač bootuje mnohem rychleji.

Při svém spuštění vám tato utilita představí všechny programy, které jsou na vašem PC nastaveny na automatické spouštění při bootování systému. Pro nastavení zpoždění pro kterýkoliv z nich prostě tento program přetáhněte na bílý panel umístěný naspodu okna. Na časovém grafu uvidíte čáru, která reprezentuje daný program. Nyní tuto čáru můžete libovolně posouvat doprava či doleva, pomocí čehož docílíte snížení či zvýšení spoždění. Stejný postup zopakujte pro všechny další programy, které chcete zpozdit.



Například pokud máte nainstalovaný program iTunes, uvidíte ve Startup Delayeru program nazvaný iTunesHelper.exe. Nepředpokládáme, že plánujete připojovat váš iPod k PC či spouštět iTunes přesně ve chvíli, kdy vám bootuje systém – a proto, proč nenastavit spuštění tohoto programu třeba na 3 nebo 4 minuty po nabootování systému? To samé funguje i pro další, pro běh počítače ne tolik zásadní programy, jako je třeba Google Update. Programy lze spozdit na libovolně dlouhou dobu. Samozřejmě nedoporučujeme experimentovat s programy, které bezpečně neznáte, mohou totiž být životně důležité pro spuštění systému, nicméně známé „zatěžovače paměti“ můžete v několika okamžicích nastavit na později.

Startup Delayer je freeware, a je nejlepším způsobem zrychlení frustrujícího procesu bootování, který všichni velmi dobře známe. Jedná se o nutnost pro všechny uživatele, kteří instalují větší množství různého software. Takže takřka pro všechny.

Download zde

- - Pavel Kreuziger, Rick Broida

Byl pro vás článek přínosný?