Hlavní navigace

Recenze: Steganos Password Manager 17

29. 1. 2016

Sdílet

 Autor: archiv redakce
V digitálním věku neustále žonglujeme stále větším počtem hesel. Všechno zvládnout a nezbláznit se z tohoto digitálního prokletí je možno pouze třemi způsoby – psát si hesla někam na papírek, používat pro všechno stejné heslo, nebo použít služeb nějakého softwaru, který to udělá za nás.

O tom, že první dvě možnosti jsou poněkud ploskolebé, nás přesvědčí buď zdravý rozum nebo ajťák, ke kterému si půjdeme pobrečet v případě prvního průšvihu s heslem.

Pro třetí možnost je zde program Password Manager německé firmy Steganos, který získáme buď jako součást dražšího balíku Privacy Suite nebo za mnohem menší peníz jako samostatný software. Od samého počátku fungoval jako spolehlivý ochrana před ukradením hesla a firma se chlubí tvrzením, že enkrypce, kterou program používá, ještě nikdo neprolomil. V programu nejsou žádná zadní vrátka, neexistuje nějaký klíč a v případě, že nás opustí paměť, nám firma nepomůže.

Program si pamatuje a pomocí šifrování chrání všechna hesla, která na počítači můžeme potřebovat. Stačí nám tedy pamatovat si heslo jediné, byť z bezpečnostních důvodů pokud možno to nejsložitější. Koneckonců nás o jeho kvalitě program poměrně výrazně upozorní. Příjemná je možnost spojit heslo s flashkou, takže místo pamatování nám může fungovat připojení USB paměti. Výhodou je také možnost kódovat důležité soubory jak na počítači, tak i ve smartphonu (jak Apple tak Android) nebo na cloudu. Hračičkové si mohou místo hesla využít službu PicPass, s jejíž pomocí trezor otevřene kliknutím na několik vybraných obrázků nebo grafiky, samozřejmě v patřičném pořadí. Něco podobného bych ale doporučil spíše lidem s fotografickou pamětí. A pokud se nechceme s vymýšlením neprolomitelného hesla namáhat, software to udělá za nás.

Jak program jednou otevřeme, začne pracovat za nás, takže odpadne nepříjemné vyplňování hesel pro kdejakou webovou stránku. Jako novinka za nás Password Manager hlídá čas, kdy jednotlivá hesla vyprší a musíme je obnovit. Vedlr periférií s iOS a Androidem je zde i podpora cloudových služeb OneDrive, Google Drive, iTunes, Google Play a Dropbox, jako plug in se program dostane do všech běžných internetových vyhledávačů. Jak je u firmy Steganos chvalným zvykem, všechny informace jsou uloženy za mocnou šifrou AES 256.

Verdikt

Již dříve spolehlivý program se v nové verzi dočkal dalších vylepšení, takže pokud na počítači podobného pomocníka ještě nemáme, bude Program Manager 17 rozhodně dobrou volbou.

 

Pro: Spolehlivost

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: Steganos

Cena: 24,95 USD (asi 620 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.