Hlavní navigace

Recenze: Steganos Privacy Suite 14

24. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com
Pokud pomyslíme na počítačovou bezpečnost, první co nás napadne je antivirus a firewall.

Program Privacy Suite německé společnosti Steganos ale má na mysli něco jiného – je nástrojem chránícím naše data před štouraly, a to jak online, tak offline.

Stejně jako tomu bylo u předchozích verzí, i teď se jedná o ucelený balík deseti programů. Aplikací, kterou pravděpodobně využijeme nejvíce, je Trace Destructor, určený k likvidaci stop po surfování po dálavách internetu. Počet mazaných stop se opět zvýšil. Firefox některé podobné funkce má, ale rozhodně ne v takové šíři.

Steganos Privacy Suite 14

Uplatníme ale také většinu z dalších aplikací. Safe ukryje a zašifruje dokumenty, obrázky a dokonce i email do virtuálního trezoru, totéž dokáže i pro flashky nebo CD/DVD. A není to nějaký prcek, zvládne až 1 000 GB, počet souborů není omezen. Aplikace se automaticky vypne ve chvíli, kdy počítač vypneme nebo když přejde do „spící“ fáze. Doplňující aplikace Portable Safe nám zabezpečí data na jakékoliv přenosné periférii, od flashky až po iPod. Klíč k trezoru si můžeme uložit na jakéholiv externí médium či periférii, včetně mobilů s možností bluetooth.

V dnešní málo bezpečné době se bude hodit i PassportManager, který organizuje a chrání veškerá hesla, samozřejmě pomocí šifrování. Díky podpoře drag-and-drop pak můžeme pohodlně a navíc automaticky vyplnit webové formuláře. Shredder je něco jako Recycle Bin na steroidech, vedle mnohem razantnějšího mazání souborů si můžeme nastavit i automatické mazání. Při vymýšlení vlastního hesla se nám navíc dostane nápovědy, která upozorní na to, jak moc (či málo) bezpečné je to, na co jsme právě přišli. Jako heslo můžeme použít i sérii obrázků, takže si nemusíme pamatovat šílenost jako je třeba 5t2TG54ui2#4%&gY.

Možností jak buď ukrýt to, co by mělo být zvědavému oku ukryté, nebo jak vymazat stopy po tom, co na počítači děláme, je dost a dost, navíc jsou všechny dostatečně razantní. Šifrování používá256 bitový algoritmus AES. Uložit si můžeme i oblíbené webové stránky, takže děti či manželka neuvidí, čím jsme se včera bavili na internetu. Stejně tak můžeme posílat i šifrované emaily, příjemce nebude potřebovat žádnou speciální aplikaci a vystačí si s heslem. Něco takového se nám v dnešní době, kdy do emailů (a ostatních komunikací) strkají nos tajné služby kdejakého státu, může proklatě hodit. Firma samozřejmě nemohla opomenout ani stenografii, která stála za firemním jménem. Utajované soubory si proto můžeme pohodlně ukládat ve fotografiích.

Verdikt

TOP PRODUKTNelze než konstatovat, že zakoupením softwaru Steganos Privacy Suite 14 chybu neuděláme. Sice řadu aplikací můžeme z netu stáhnout zdarma, nicméně zde je získáme všechny pohromadě v koherentním balíku, který se navíc může chlubit velice jednoduchým ovládáním. Díky těmto vlastnostem udělujeme tomuto softwaru ocenění Top Produkt.

 

 

Pro: Kvalitní kombinace aplikací

Proti: Nic

 

Celkem: 95 procent

Výrobce: Steganos

Cena: asi 70 amerických dolarů (kolem 1 400,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.