Hlavní navigace

Recenze: Steganos Tuning Pro

14. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Steganos
Obecně platí, že uživatele počítačů můžeme rozdělit na dvě základní skupiny – poctivci pamatují na všechny základní kroky od pravidelné defragmentace, až po kontroly pevného disku a registrů, zálohování a mazání všeho možného, čím se nám daří počítač zacpat.

Druhou skupinu potom tvoří lenoši, kteří mají počítač asi jako auto, u kterého je zajímá jen to, kam se leje benzín, prostě nezničitelný pomocník. Tito uživatelé se po čase začnou divit, že se jim z nadupaného stroje stal dýchavičný dědek. Těm potom nezbývá nic jiného, nežli každých pár let začít pěkně od začátku. Pokud tedy náš počítač nemaká stejným fofrem jako ve chvíli, kdy jsme poprvé stiskli magické spouštěcí tlačítko, budeme s tím muset něco udělat. Možnosti máme opět dvě – přeinstalovat Windows a začít s čistým stolem, nebo použít nějaký ze specializovaných programů a počítač si softwarově vytunit.

Program Tuning Pro německé softwarové firmy Steganos je právě jednou z těchto možností. Jedná se o solidní balík jednotlivých utilitek, které čistí, optimalizují a zabezpečují celý systém. Jednotlivé aplikace rozeznávají a mažou porušené či zbytečné soubory, odstraňují chyby v Registry nebo zrychlují startování.

Jednotlivé funkce jsou zřetelně a jasně pojmenovány a shrnuty ve třech základních krocích. Program nejenže likviduje to, co na počítači nepotřebujeme a nechceme, ale čistí stopy po internetovém surfování a ještě nainstaluje chybějící drivery nebo upozorní, že k nějakému programu existuje update. Všechno je jasně vysvětlené a pochopitelné, jen ty změny v Registry vyžadují pořádný kus důvěry. Výhodou je to, že na počítku dostaneme detailní zprávu a program nás nenutí spusit nějaký univerzální čistič. Naopak, přístup Steganosu je ber nebo nech bejt, vyber si co chceš.

Program v podstatě obsahuje všechno to, co v operačním systému Windows chybí, dostatečně nefunguje nebo má pracné ovládání. Pravdou je, že značnou část aplikací najdeme na internetu zdarma. Tady to ale dostaneme zabalené v jednom graficky elegantním balíčku.

Verdikt

Program se určitě hodit bude, tady neprohloupíme a cena je, (především pokud máme doma tři počítače) přiměřená. Během své existence se Tuning Pro postupně vyvinul do dnešní podoby sebevědomého softwaru, který na počítači najde každou skulinku k tomu, aby nám našeho miláčka zrychlil.

 

Pro: Kvalitní kombinace aplikací

Proti:  Značnou část z nich můžeme získat zdarma

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: Steganos

Cena: 49,95 USD (1 000 Kč; 3 zařízení na jeden rok)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.