Hlavní navigace

Recenze: The Ultimate Troubleshooter

26. 12. 2008

Sdílet

Pod tímto specifickým názvem se ukrývá utilita nabízená firmou s podobně zajímavým jménem: AnswersThatWork. V podstatě se jedná o nástroj jak pro IT ...

 

CS24

Pod tímto specifickým názvem se ukrývá utilita nabízená firmou s podobně zajímavým jménem: AnswersThatWork. V podstatě se jedná o nástroj jak pro IT oddělení firem, tak i pro jednotlivce, jehož prostřednictvím lze udělat pořádek v systémové paměti. Současně zvládne i odstranění některých vyskakujících oken.






Nejdříve však program musíme samozřejmě naistalovat, což ovšem může být zásadní problém pro ty, kteří mají na počítači antivirovou ochranu značky Kaspersky, neboť tomuto programu se TUT nikterak nezamlouvá. Pokud tyto nesnáze překonáte, následující práce s aplikací je již snadná. Program ukáže veškeré procesy, které běží na pozadí. U většiny aplikací nás upozorní nejen na to, ze kterého programu pochází, ale také se pokusí odhadnout, jestli ji vůbec potřebujeme. Na prvním místě v této kategorii bude u většiny počítačů aplikace Microsoft Error Reporting Service, u níž nás TUT upozorní, že ji 98 procent počítačů nepotřebuje.





V případech, kdy si na stanovení "diagnózy" TUT vyláme zuby, můžeme požádat o pomoc firemní experty emailem, a to rovnou z pracovního okna. Příjemné je to, že program změny doporučuje, ale nijak vás do jejich realizace nenutí.

Vedle těchto relativně bezpečných zásahů se můžeme podívat počítači důkladněji pod kapotu. Základní možnosti zrychlení jsou jednoduché, i když některé změny nemusí být pro každého. Zásahy přímo do registrů však pro naprosté amatéry skutečně nejsou. TUT sice důkladně upozorní na nutnost zálohy, i tak si ale můžeme během několika chvil připravit nepříjemné překvapení. Někdy jsou utilitky označeny pro méně zkušené uživatele poněkud záhadně (Ping), u některých je zase jejich ovládání poněkud těžkopádné - např. běžné mazání adresáře Temp a stop po surfování vyžaduje odpovědět na 16 otázek. To podobné aplikace konkurenčních firem nevyžadují.

Verdikt:

V každém případě se jedná o solidní utilitu, jejíž skutečnou sílu ale užijí zejména zkušení uživatelé, amatéry spíše vystraší.

- - Václav Větvička

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.