Hlavní navigace

Recenze: Trend Micro Internet Security Pro 2009

21. 5. 2009

Sdílet

Když firma Trend Micro začala připravoval novou verzi svého bezpečnostního balíku, snažila se o téměř nemožné – snížit hardwarové nároky, program zjednodušit, zrušit nejrůznější vyskakující okna a zároveň zvýšit kvalitu ochrany. Podařilo se?

Trend Micro Internet Security Pro 2009

 

Doba, kdy byly počítače bezpečné, je dávno pryč, a tak bezpečnostních programů není nikdy dost. Když firma Trend Micro začala připravoval novou verzi svého bezpečnostního balíku, snažila se o téměř nemožné – snížit hardwarové nároky, program zjednodušit a zrušit nejrůznější vyskakující okna a zároveň zvýšit kvalitu ochrany. Podařilo se?


Oproti loňské verzi je tento program skutečně lepší, některé podivnosti byly odstraněny, jednotlivé aplikace jsou lépe propojeny. Samotný program existuje ve dvou verzích, a sice dražší Pro (69.95 dolarů - 1400 Kč) a levnější s označením 2009 (49.95 dolarů - 1000 Kč), v obou případech dostaneme licenci pro tři počítače.


Kdo vlastnil minulou verzi, jistě zaznamená určité změny, ale k nějakému šoku rozhodně nedojde. Obvyklé kontroly jsou dnes na liště My Computer, další lišta My Home Network nabízí, jak ostatně název naznačuje, ovládání domácí sítě. Ve verzi Pro je novinkou aplikace Security Activity Dashboard, která nabízí grafickou i číselnou informaci o případném ohrožení. Jelikož nová verze pracuje spíše v pozadí, tato aplikace je spíše nástrojem sebechvály.

 

Trend Micro


Balík obsahuje všechny bezpečnostní aplikace, které můžeme u podobných bezpečnostních balíků očekávat. Přes potenciální problémy s instalací na zamořených počítačích lze konstatovat, že když už se Pc-Cillin na našem počítači jednou uhnízdí, dělá svoji práci pořádně (a navíc rychle). Při skenování také software kontroluje potenciální problémy a upozorňuje na vynechané bezpečnostní patche.


Ochrana proti malwaru je obvykle lepší v pasivní nežli v aktivní podobě, a nejinak je tomu i zde. Mnohovrstvá obrana spočívá v blokování přístupu k podezřelým stránkám, automatickém mazání malwaru (žádné dotazy, žádná prudící okna) a automatickém blokování spuštění, což funguje i tam, kde malware prošel ostatní obranou.


Řada kroků je založena na bílé knize - stejně jako Norton nebo Panda, i Trend Micro disponuje databází známých a ověřených programů, které balík automaticky spustí. Druhou vlnu zde představují programy, které pro Trend Micro povolily digitální podpis, třetí pak aplikace Windows File Protection. Tím se podařilo odstranit většinu protivně vyskakujících oken s neustálými dotazy.


Firewallová ochrana je dnes lepší než dřív, automaticky přichází se čtyřmi profily – přímé připojení, bezdrátové připojení, domácí síť a kancelář. Program podporuje relativně málo internetových prohlížečů – pouze Internet Explorer a Firefox, zato důkladně. Ochrana proti phishingu je doplněna oceňováním reputace navštívené webové stránky. McAfee má podobnou aplikaci, ta zdejší je však vylepšena o to, že zvládne zablokovat problematickou stránku bez zablokování celé domény.


Rodičovská ochrana je důkladnější nežli u konkurenčních balíků, neboť dokáže bránit i tomu, aby potomci neposílali po internetu osobní informace. Antispam, který má samozřejmě k dokonalosti daleko, funguje lépe nežli u většiny konkurenčních programů.


Vedle dodané aplikace testující stav počítače a umožňující základní úpravy můžeme využít především aplikaci Remote File Lock, která připraví zakódovaný adresář pro nejdůležitější soubory. To sice BitDefender umí také, Trend Micro ho ale trumfuje tím, že v případě ztráty počítače se můžeme spojit s firemní webovou stránkou, ztrátu ohlásit a ve chvíli, kdy se ztracený počítač připojí k internetu, Trend Micro automaticky adresář uzavře natolik, že se do něj padouch nedostane ani v případě, že zná heslo. A pro šťouraly dodáváme, že pokud dostaneme počítač zpátky, firma nás do adresáře znovu pustí.

 

CS24

Verdikt:

Bezpečnostní balík od Trend Micro je oproti loňskému roku výrazně vylepšen. Malwarová ochrana funguje, anti-spam je velice solidní a všechny ostatní funkce potěší a nezklamou. Dražší Pro má navíc aplikace, které nejsou jen do počtu, ale skutečně je můžete při své práci s počítačem reálně využívat. Celkově můžeme tento software výrazně doporučit.



Klady:  Oproti loňskému roku se jedná o výrazné vylepšení

Zápory:  Program má občas potíže s instalací na zamořených počítačích

Hodnocení: 85%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.