Hlavní navigace

Recenze tří drobných fotopomocníků

10. 1. 2009

Sdílet

Přiznejme si to, zvykli jsme si. S digitálním aparátem fotíme zadarmo, a tak sekáme fotky jako Baťa své pověstné cvičky. Brzy ale zjistíme, že se s tou záplavou musíme nějak poprat.

Prvním krokem tedy je poohlédnutí se po fotoeditačním programu. Těch není na trhu zrovna málo, neboť se jedná o vzácný segment softwarového pole, kde nevládne gigant z Redmondu. Nabídka může být až přílišná, takže potřeba se v ní pořádně orientovat je zcela přirozená. Když z úvah vynecháme programy pro třídění a archivaci, budeme potřebovat hlavně pořádný fotoeditor.

Ani těch ovšem na trhu není málo. Na špici již dlouhá léta kraluje Photoshop, pod nímž bojují o svoje místo na slunci (a v zákazníkově peněžence) desítky dalších, tu lepších, tu horších programů. Ty lze samozřejmě dělit dál, například podle toho, komu jsou určeny nebo co všechno umějí. Existují však ještě desítky menších softwarových klenotů, které buď ve formě pluginů nebo specializovaných doplňků nabízejí možnosti, na které programátoři velkých firem buď nepomysleli nebo je nepovažovali za důležité.

SkinTune 2

skin tuneSkupina fotografických nadšenců založila firmu onOne Software. Produkci zahájila prodejem několika samostatných pluginů, které se v poslední době snaží propagovat spíše coby ucelený balík. Program SkinTune, na kterém firma pracovala více než dva roky, je poněkud rozpačitý. Výzkum korekcí lidské kůže dopadl všelijak. Pokud se při něm skutečně testovaly a ověřovaly tisíce snímků lidské kůže dobrovolníků z celého světa, je to sice obdivuhodné, ale jako zákazníka nás to příliš nezajímá. Firma tvrdí, že provedla spektrofotometrická přeměření a digitalizaci spolu s následným převodem do nových databází, které pro každý rasový typ obsahují nejméně 130 tisíc vzorků.

Práci zahájíme kliknutím na kousek kůže, potom navolíme rasu upravované osoby a dále pracujeme jako s klasickým fotoeditorem, tj. upravujeme jas či saturaci. A hned zde narazíme na první, nicméně zásadní problém – podle toho, kterou část obličeje zvolíme, nastavíme barvu kůže, která ovlivní celý výsledek. Změna z bělocha na černocha pak žádné razantní změny neudělá. Navíc editace upravuje všechny barevné atributy fotografie a ne pouze kůži, jak by se z názvu dalo očekávat. A to nemluvíme o tom, že něco podobného zvládne prakticky každý fotoeditor, navíc ve většině případů lépe.

Verdikt:

V případě, kdy si koupíme celý balík a SkinTune dostaneme v podstatě zadarmo, jej u některých fotografií pravděpodobně použijeme. Kupovat ale celý a poměrně nákladný balík jen kvůli této utilitce ale rozhodně nemusíme.

Klady:      Nic

Zápory:     Místo kůže se upravuje celý obrázek

Hodnocení: 20%

Power Retouche Full Pro

power retoucheTento soubor pluginů přichází pro změnu z Dánska. Při prvním pohledu na cenu poněkud zamrazí, neboť 113 euro není za balík pluginů zrovna láce, ale nutno přiznat, že se  jedná o kompletní balík 17 filtrů, které si můžeme nakoupit samostatně za ještě o něco přehnanější cenu.

Kladem je v případě tohoto balíku jednoznačně skutečnost, že si jej můžeme vychutnat téměř s každým fotoeditorem. Nástrojů dostaneme do ruky také dost, poněkud však pokulhává přívětivost ovládání. Některé funkce fungují poněkud sporně, mnohem lépe se nám osvědčily filtry zaměřené na nejrůznější převody na monochromatické obrázky. To ovšem opět zvládne prakticky každý fotoeditor, takže kvůli nim bychom nemuseli rozbíjet prasátko.


Verdikt:

Nevalné intuititivity ovládání si je výrobce zřejmě dobře vědom, a tak zaplnil webovou stránku solidní internetovou nápovědou. To je sice chvályhodné, ale pořád se jedná o určitou berličku. U většiny filtrů máme sice plnou kontrolu, ale i tak se u některých efektů nemůžeme zbavit pocitu, že se pohybují po skocích, u jiných naopak máme dojem, že se ve výsledku neděje vůbec nic. Ať jsme balík zkoušeli sebevíce, nemohli jsem se zbavit pocitu, že bez této kolekce můžeme být.

Klady:      Velké množství nástrojů
     
Zápory:     Vysoká cena, sporná funkčnost některých nástrojů

Hodnocení: 35%


Dynamic Photo HDR

dynamic photo HDRV tomto případě jsme sáhli po samostatném programu nabízeném čipernou firmou Mediachance, kterou v Kanadě založil Čech Roman Voska. A hned na počátku nutno konstatovat, že se mu program povedl. High Dynamic Range (HDR) technika, která se v poslední době těší až neuvěřitelné popularitě. Pokud se podíváme na portály určené sdílení fotografií (příkladem budiž třeba Flickr), jinou než HDR modifikovanou fotografii téměř nenajdeme. Problémem je zde ovšem fakt, že pokud se chceme dočkat solidního výsledku, musíme nasnímat stejnou fotografii s několika různými expozicemi, což vyžaduje nejen trpělivost, ale také stativ. Proto se začínají objevovat softwarová řešení, kterým stačí jediný snímek.

Dynamic Photo HDR stojí někde uprostřed – sice by preferoval dostupnost několika různých expozic, ale poradí si i s jedinou. V porovnání s podobnými programy se tento software může pyšnit nejen mimořádně příznivou cenou, ale také robustními efekty. Zároveň ovšem platí, že pokud toužíme po absolutní kontrole, Dynamic Photo HDR nám umožní kontrolovat prakticky všechno. Čistě teoreticky musíme udělat jen dva kroky – zhotovení souboru HDR a tónové mapování. Každý z nich však nabízí desítky detailních nastavení. Jen samotné mapování, které u většiny konkurenčních programů znamená dvě možnosti, zde nabízí možností hned šest.

Verdikt:

Když přidáme možnost hromadných úprav, integrovanou nápovědu (která nám na pravé straně nabízí rady v reálném čase) a cenu pod čtyřicet dolarů, můžeme tento produkt bez problémů doporučit.

Klady:     Mocný a přitom cenově dostupný nástroj
     
Zápory:   Neexistující podpora pro Mac

Hodnocení: 80%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.