Hlavní navigace

Recenze: TrustPort Antivirus 2010

9. 11. 2009

Sdílet

V nejnovější verzi TrustPort Antivirus 2010 najdeme dva antivirové skenovací enginy, BitDefender a AVG.

TrustPort Antivirus 2010


Antivirový program společnosti TrustPort je tradičně designován kolem technologií licenčně převzatých od jiných firem. A jelikož autoři tohoto produktu zastávají názor, že v oblasti softwarové bezpečnosti platí, že více znamená lépe, v nejnovější verzi najdeme dva antivirové skenovací enginy  - BitDefender a AVG.

Samotný program nabízí čtyři hlavní položky – rezidentní ochranu, která v reálném čase kontroluje vše, co na počítači otevřeme nebo spouštíme. Podle nastavení potom program v případě nákazy s virem bojuje, a to od snahy jej opravit až po jeho přesun do karantény či vymazání. Druhou linií obrany je pak kontrola na vyžádání, tj. skenování buď dle nastaveného času nebo manuální. Rychlost skenování ale bohužel není nikterak závratná.

 

TrustPort Antivirus 2010

 

Program také blokuje spam a nabízí rodičovskou kontrolu nad surfováním, což do typické výbavy čistě antivirového programu sice nepatří, na druhou stranu se však jedná o příjemný bonus. Hardwarové nároky nejsou nijak závratné, 256 MB paměti RAM a 250 MB volného místa na pevné disku je v dnešní době rozhodně únosný požadavek. Jako operační systém jsou podporovány operační systémy od Windows 2000 až po nejnovější sedmičku.

TrustPort Antivirus 2010

Při přípravě uživatelského rozhraní se grafici příliš nenadřeli, a tak nový TrustPort svým vzhledem připomíná programy o několik generací starší - výrobce se zde dle svých slov snažil o zachování standardizovaného vzhledu Windows.

Nutno však podotknout, že  antivirová ochrana v podání TrustPortu je tradičně solidní a v testech nezávislých laboratoří se pravidelně objevuje na předních místech. Program je dostupný v pěti jazykových verzích včetně češtiny, navíc si mezi verzemi můžeme klidně přecházet i po instalaci, což je chvályhodné.

Verdikt:

V tuto chvíli se naskýtá otázka, proč nový TrustPort v záplavě konkurence vlastně kupovat. Pokud chcete mít v počítači BitDefender či AVG, můžete si je koupit rovnou. Zdvojení engine sice zvyšuje sílu ochrany, na druhé straně ale výrazně snižuje rychlost skenování. Argumentem pro koupi je zde tedy především kombinace poměrně zajímavé ceny a kvalitní antivirové ochrany.

Zapůjčil: TrustPort

Cena: 755 Kč

Klady: Velmi dobrá antivirová ochrana

Zápory: Nízká rychlost skenování, nepříliš propracovaná grafika

Hodnocení: 70 %

 

Na závěr recenze  přikládáme ještě otisky obrazovky pořízené ve Windows 7.

 

CS24

TrustPort Antivirus

TrustPort Antivirus

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.