Hlavní navigace

Recenze: UPS CyberPower CP1500EPFCLCD – protože na datech opravdu záleží

23. 10. 2018

Sdílet

 Autor: CyberPower
Záložní napájecí zdroje neboli UPS jsou něčím, co při své práci často podceňujeme – hovořím teď minimálně za ty, kteří pracují mimo velké podniky a korporace. Přitom se jedná o důležitý kus techniky, který často může zachránit jiný, dražší hardware, ale zejména a především data.

Na trhu existuje poměrně slušná nabídka, díky které můžeme finální výběr UPS přizpůsobit svým potřebám, což se netýká jenom ceny, ale především výkonu. Podívejme se teď na zoubek modelu renomované značky CyberPower, který nese poměrně krkolomný název CP1500EPFCLCD. Přesto se jedná o přímočaré zařízení, které dělá přesně to, co od něj očekáváte, tedy chrání před přepětím a dalšími nestabilnostmi elektrické sítě včetně proudových rázů a úderů blesku.

Testované UPS zařízení od CyberPower oplývá poměrně slušivým designem, který rozhodně neurazí a na pracovním stole často splyne s okolím. Tělo tvaru i vzhledu menšího stolního počítače, poskládané z leskle a matně černých dílů, postavíte právě vedle PC, NAS úložiště či tiskárny, a nebýt pár tlačítek, USB portů, loga výrobce a svítícího displeje vepředu, ani byste si nevšimli, že ho tam máte.

Nenápadnost záložního zdroje plyne i z faktu, že pokud normálně funguje elektřina (a zařízení tak neběží výhradně na baterii), je jeho chod naprosto tichý. Jestliže vás postihne výpadek proudu, na nějaké jemné hučení se nejspíše neohlížíte a jste rádi, že nepřijdete o svou rozdělanou práci. Právě tichý chod a velmi nízká spotřeba elektrické energie (jen 4,9W) jsou jedny z charakteristických znaků této UPS. Nemá totiž žádný vnitřní ventilátor a je chlazena zcela pasivně.

Rozložíme-li onen krkolomný název na „prvočísla“, pak CP je přirozeně zkratkou výrobce. Číslo 1500 označuje kapacitu (1 500 VA, přičemž jen tak mimochodem, aktivní výkon činí 900 W). Chvíli nám trvalo, než jsme přišli na to, co znamená E, ale je to prosté – jde o rozlišení evropské verze; ta původní americká totiž samozřejmě využívá jiný typ zdířek pro koncová zařízení, když už nic jiného. Přeskočíme-li na LCD, vypadne nám z toho výše zmíněný LCD displej hlídající stav napětí, aktuálního příkonu a kapacity baterie.

Ona zkratka PFC pak vyžaduje samostatný odstavec. Jde o zkratku anglického Power Factor Correction, což se do češtiny překládá jako kompenzace účiníku jalové složky. Záložní zdroj je tedy vhodný pro počítače a pracovní stanice, využívající zdroje zvládající právě PFC, konkrétně její aktivní variantu. Což znamená, že výsledný obvod neodebírá žádný jalový proud a jako takový je tedy účinnější a v konečném důsledku ekonomičtější i ekologičtější.

S tím souvisí i další použitá technologie, kterou si CyberPower nechal patentovat a která nese název GreenPower UPS. Ta výrazně zvyšuje efektivitu provozu a redukuje zahřívání zařízení, čímž lze samozřejmě v konečném důsledku ušetřit i na chlazení. Výrobce udává, že UPS s technologií GreenPower UPS spotřebovávají až o 80 procent méně energie v porovnání s konvenčními UPS systémy. Což už na nákladech zaznamenají jak velká datová centra, tak i běžné kanceláře či domácnosti. Netřeba zapomínat ani na možnosti konektivity, které zahrnují celkově šest klasických výstupních zásuvek typu SCHUKO, což je německý systém, který je však s tím naším (ČSN) kompatibilní. Rozdíl spočívá v tom, že zásuvky SCHUKO na rozdíl od těch českých nepoužívají ochranné kolíky, ale horní a dolní ochranný kontakt. Pro techniku jsou ale zpravidla využívány univerzální vidlice UNISCHUKO, takže toho bychom se rozhodně nebáli.

Vzadu se dále nachází vstupní a výstupní ethernetový port pro ochranu datové linky před přepětím (nejedná se komunikační port), 2 komunikační porty (USB a sériový), zdířka pro zdrojový kabel a tlačítko pro resetování jističe. Vpředu jsou dva nabíjecí USB porty.

Výrobce dodává k UPS i plně český lokalizovaný řídicí software PowerPanel Personal Edition, jehož nejnovější verze je volně ke stažení na českých webových stránkách výrobce www.cyberpower.com.

Verdikt

S cenou 7 249 Kč sice UPS zařízení CyberPower CP1500EPFCLCD není úplně z nejlevnějších, na druhou stranu se tato investice dle našeho názoru bohatě vyplatí. Zvlášť uvážíme-li kombinaci kapacity 1 500 VA/900 W a dalších použitých technologií, jako je aktivní PFC či GreenPower UPS, nemá tento záložní zdroj v dané cenové hladině na českém trhu prakticky žádnou konkurenci.


 

Více informací k testované UPS najdete na českých stránkách výrobce: https://www.cyberpower.com/eu/cs/product/sku/CP1500EPFCLCD

K dispozici je také YouTube kanál https://www.youtube.com/mycyberpower: (recenzovaný produkt: https://www.youtube.com/watch?v=dxaLmVOOi7o)

 

Byl pro vás článek přínosný?