Hlavní navigace

Recenze: Vegas Pro 14

12. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Magix
Mobilní telefony zničily nejen trh s digitálními fotoaparáty, ale do značné míry i s videokamerami a videoeditačním softwarem. Proto také je na trhu s těmito programy celkem pusto a prázdno. Jednou z výjimek je program Vegas Pro 14, který se na novou verzi poměrně načekal, třináctka se objevila v roce 2014.

(Pozn. red.: níže uvedené platí pro verzi 14, těsně po dopsání recenze už byla vydána verze 15, která je dostupná za stejné ceny.)

Společnost Magix rozšířila svoji nabídku o řadu softwarů Sony, a právě tenhle je jedním z nich. Samotný software existuje ve třech verzích, Pro Edit, Pro a Pro Suite. Rozdíly nejsou nijak gigantické, ovšem na peněžence je rozhodně pocítíme – cenové rozpjetí je od 399 přes 599 až po 799 dolarů. Pro a Pro Suite mají navíc stabilizaci obrazu proDAD Vercalli V4 a sadu filtrů Looks of Newbluefx, nejdražší verze potom Boris FX BCC Match Move Unit, Boris FX BCC 3D Objects Unit, Titler Pro 3 a Borix FX BCC Key and  Blend Unit.

Na první pohled poznáme, že pracovní plocha se od konkurečních programů liší. Základy jsou sice stejné, ale rozdíly najdeme v celkové metodologii a způsobech, jak se nakládá s efekty. Příkladem budiž vložení titulku – jednoduše klikneme pravou myší a zvolíme Vlož text.Tím se otevře celé velké okno s impresivní nabídkou práce s textem. Navíc se objeví na vznikajícím textu dvě ikonky které poslouží pro případné kropování a k přístupu k videoefektům. Další možností je potom přístup k plug-ins. Je to samozřejmě dvousečná zbraň, protože na jedné straně může vzniknout cosi, co nám žádný jiný program nenabídne, ale na druhé straně můžeme jít přes čáru a textové efekty zastíní samotné video.

Nabídka efektů a aplikací spolu s robustním a detailním ovládáním prakticky každého kroku dělají z tohoto programu něco, co potěší a uspokojí každého profesionálního uživatele. Konečně dostáváme do ruky něco, co z editování domácího videa dělá skutečnou postprodukci. Něco jako maximální podpora nejrůznějších formátů je samozřejmostí.

Novinek je samozřejmě velká spousta. Za jeden z nejzajímavějších považuji Hover Scrub, která umožňuje rychlý výběr začátku a konce klipu. Ve chvíli, kdy pohybujeme myší nad oknem s klipem, projíždíme celý klip a stačí jen označit začátek a konec. Další zajímavost je zaměřena na vkládání starších klipů k novým, samozřejmě při plném zachování kvality. Je pochopitelné, že podobná funkce zatíží počítač na maximum. Plně jsem nevěřil, že je možné staré klipz renderovat na HD. Není to proces nejrychlejší, ale výsledek je mimořádný. A to si musíme pamatovat, že aplikace je určena spíše na přechod z HD na 4K. Mezi další novinky patří třeba Smart Zoom. Pohrát si můžeme i s rychlostí, kterou můžeme nabudit až na 40x

Novinek je opravdu spousta, ty integrované sice nejsou žádnou revolucí, ale v každém případě jsou krokem správným směrem a určitě je budeme používat. Přidané plug-ins, které dostaneme v dražších verzích, jsou technologicky mnohem propracovanější a můžeme doufat, že v příštích verzích budou ještě více integrované do samotného programu.

Konkurence sice v této oblasti není tak divoká jako dřív, ale přece jenom existuje. Vegas je pouze pro PC, takže jedinou skutečnou konkurencí je Adobe Premiere. Tady se Vegas nemá za co stydět a zvládne to samé, především potom dražší verze. A tady se objeví dilema – Premiere je k dispozici pouze přes měsíční poplatky, což momentálně je 30 dolarů měsíčně. Na těch 800 dolarů si u Adobe budeme platit 27 měsíců, během kterých dostaneme občas inovaci, zatímco s Vegas budeme mít téměř 3 roky starý software. Pokud ale stále bude dělat všechno co potřebujeme, není o čem mluvit, protože Premiere zmizí ve chvíli, kdy přestaneme platit.

Verdikt

V každém případě Vegas dělá všechno to, co slibuje a bez pochyb představuje vyzrálý fotoeditační software vhodný pro profesionální použití.

 

Pro: Bohatá nabídka funkcí

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: Magix

Cena: od 399 USD (8 700 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.