Hlavní navigace

Recenze: Vipre Antivirus Premium

15. 10. 2010

Sdílet

Antivirových programů a balíků bezpečnostních utilit, které se na ně postupně nabalily, existuje čím dál tím více. Relativně méně známým programem je Vipre Premium Antivirus firmy Sunbelt.

Hned na počátku nutno poznamenat, že Vipre není komplexním bezpečnostním balíkem, ale obsahuje pouze antivirový program, antispywarovou aplikaci a firewall. Díky tomu má v zásadě minimální nároky na  prostor na pevném disku. Instalace proběhla svižně, základní pracovní rozhraní je přehledné, i když z pohledu designu rozhodně nijak neohromí.

Vedle základních aplikací máme k dispozici ještě informaci o tom, jak velké nebezpečí zrovna ve světě virových a jiných škůdců hrozí. Program dokáže smazat stopy po surfování i bezpečně odstaňovat soubory z pevného disku. Aplikace PC Explorer umožní podívat se pod kapotu procesů, které na počítači běží. Do značné míry však přípomíná Správce úloh. Majitelé notebooků ocení možnost spořit baterii vypnutím automatických updatů a předem nastaveného skenování, pokud není notebook připojen k síti. To všechno je ale dnes celkem běžnou věcí.

Mezi novinky patří analýza malwaru pomocí aplikace MX-Virtualization, což je virtuální spuštění sporné aplikace, našli jsme ji však už v loňské verzi (letos by tato aplikace měla být účinnější). Posíleny byly i dva způsoby heuristické analýzy Genscan a Cobra. Vylepšena byla i aktivní ochrana Active Protection, která pracuje přímo uvnitř operačního systému, takže malware odhaluje ještě dřív, než se stačí spustit. Novinkou je aplikace Intrusion Prevention.

Předchozí verze Antivirus postrádala firewall, který bylo nutné zakoupit zvlášť. V této verzi fjiž irewall najdeme, dokonce dvoustupňový, takže to tak trochu připomíná situaci, kdy máme zavřená okna a zamčené dveře, ale pro jistotu ještě vlčáka v obýváku.

Co na tomto bezpečnostním řešení oceníme nejvíce, bude rychlost skenování a opravdu minimální nároky na CPU, takže skenování ani nezpozorujeme, neboť rychlost počítače nám opravdu nezpomalí. V tomto ohledu  zřejmě nemá Vipre konkurenci. Cenová politika je poněkud neobvyklá – základní licenci získáme těsně pod čtyřicet dolarů (750 Kč), pokud ale zaplatíme sedmdesát (1200 Kč), dostaneme tzv. domácí licenci, tj. můžeme si program nainstalovat na libovolný počet počítačů, které doma máme.

Verdikt:

V každém případě se jedná o účinný program, který vedle solidní ceny oslní zejména svojí „neviditelností“. Vipre nezpomaluje počítač a neprudí zbytečnými hláškami či neustálými vyskakujícími okny, vyžadujícími naši pozornost.

Klady: Blesková rychlost

Zápory: Konkurenční balíky nabízejí mnohem více aplikací

CS24

Hodnocení: 80%

Zapůjčil: http://www.sunbeltsoftware.com

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.