Hlavní navigace

Recenze: Visual Site Designer 5.9

19. 11. 2008

Sdílet

Program známý a ceněný díky svému WYSIWYG editoru HTML, Visual Site Designer, nabízí soupravu padesáti atraktivních šablon a sadu jednoduchých nástrojů.

CS24

Název firmy, která nabízí tento program, je poněkud záhadný – CoffeeCup. Teprve po chvilce bádání zjistíme, že otec zakladatel v době založení softwarové firmy vlastnil i kavárnu a se spořivostí sobě vlastní usoudil, že je škoda nevyužít zaplacené domény. Později se stal šéfem „kavárenských tvůrců software“ bývalý CEO společnosti, z níž pochází populární WinZip.


Program známý a ceněný díky svému WYSIWYG editoru HTML, Visual Site Designer, nabízí soupravu padesáti atraktivních šablon a sadu jednoduchých nástrojů, díky nimž si s předlohami můžeme pohrát. Vedle toho zde naleznete i 50 různých pozadí a stovku rozličných rastrů a animací. Základní stránku si připravíme lehce, za pokročilejší věci jako je třeba fotogalerie nebo videopřehrávač si ale bohužel budeme muset připlatit.



Některé triky (jako je třeba stínování) jsou provedeny solidně a stejně jako všechno u tohoto programu pracují skutečně velmi rychle. Potěší i možnost prohlížet si vznikající dílko v různých internetových prohlížečích. Samotná práce snad už nemůže být jednodušší, text i obrázky vnášíme do projektu pomocí drag-and-drop. Na druhé straně zde však platí omezení, s kterými se ale setkáme i v ostatních programech podobné cenové kategorie – program neotevírá soubory HTML a všechno ukládá ve vlastním formátu VNU. Samotný HTML kód sice můžeme vložit a poněkud neohrabaně upravovat, ale při ukládání si jej program stejně upraví dle svého gusta.

Začátečník bude z řady funkcí potěšen, namátkou bychom zmínili dynamické jevy jako je změna tlačítek po přechodu myší nebo některé efekty v JavaScriptu, příjemný je ostatně i upload pomocí zabudovaného FTP.

Verdikt:

I když se jedná o vítaný příspěvek mezi WYSIWYG editory webových stránek, tak každý, kdo má alespoň špetku zkušeností, bude velice rychle limitován řadou omezení, se kterými se zde setká na každém kroku. Jedná se tak zkrátka o program s nepříliš širokou nabídkou funkcí, na něž se však alespoň můžete spolehnout.


www.coffeecup.com
Cena: 49 USD (1000 Kč)

- - Václav Větvička

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.