Hlavní navigace

Recenze: Website X5 Evolution 8

23. 8. 2009

Sdílet

Website X5 Evolution 8 pomůže i méně zkušeným uživatelům při tvorbě profesionálně vypadajících webových stránek.

Website X5 Evolution 8

Italská firma Incomedia, nabízející nové verze častěji než je v kraji zvykem, se drží nejnovějšího trendu a s krabicovou formou svého softwaru se nenamáhá. Musíme si tedy vystačit se stahováním.

Pokud potřebujeme webovou stránku, máme v podstatě dvě možnosti – buď zaplatit profesionálovi, nebo se pustit do boje. Vlastní tvorba je pochopitelně mnohem levnější, pokud ale nejsme solidně pokročilí uživatelé, může se z přípravy kvalitně vypadajících webových stránek stát noční můra. Proto se může vyplatit sáhnout po softwaru, který udělá maximum za nás.

A právě tady může program Website X5 Evolution zazářit. Instalace je jednoduchá a téměř bleskurychlá, nicméně budeme muset získat aktivační klíč a navíc se tím software navždy připoutá k jedinému počítači.


Ve chvíli, kdy začneme na webové stránce pracovat, oceníme maximální jednoduchost ovládání. Pět kroků postačí k tomu, abychom se mohli pochlubit stránkou, ze které na dálku nečiší amatérismus. Pokaždé budeme muset práci zahájit základním nastavením, které pátrá po informacích, do kterých programu nic není (emailová adresa je jednou z nich), na druhé straně platí, že až do posledního kroku nebudeme připojení k internetu vůbec potřebovat. Teprve o krok později zjistíme, že software nestrká nos kam nemá, protože email se automaticky změní na ikonu Napiš mi, jméno zase na název stránky.


Potom už jen vybíráme z katalogu šablon a templátů, měníme barvy a velikosti písma. I tak ale jednotlivé templáty vypadají až příliš podobně. Pokud si ale v nabídce 1 400 z nich nevybereme, objeví se Template Editor. V dalším kroku se dostaneme i k celkovému přehledu, kde si můžeme přidat heslo. Stránky nemají problémy s přidáním počítadla hitů, což bývá častým problémem levných softwarů. Také vložení tabulky, formuláře či flashového videa nebude pro uživatele náročnou záležitostí. Kód PHP (který ovšem není všude) by měl zajistit spokojenost serverů.

V nové verzi zůstalo jednoduché ovládání, ale objevily se i komplexnější nástroje, od grafického editoru až po možnost přímého vkládání kódu. Ty sice nejsou určeny amatérům, na které program míří, ale stojí decentně stranou, takže se s nimi nemusíme trápit.


Určitou slabinou je chvíle, kdy se nám něco znelíbí. Zpátky sice můžeme, ale rozhodně to nejde klasickým způsobem krok po kroku. Dalším nedostatkem je poněkud malé pracovní okno a nemožnost importovat již existující webové stránky.

CS24


Website X5 Evolution rozhodně není určen pokročilým, amatérům ale plně splní to, co slibuje – lehkou přípravu solidně vypadajících webových stránek. Termín WYSIWYG byl snad stvořen právě pro tento software. Navíc bylo nedávno dokončeno i česká jazyková mutace programu.


http://www.websitex5.com/en/index.html
Cena: 59.95 Euro

Celkově:  60%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.