Hlavní navigace

Recenze: Wi-Fi router TP-Link TD-W8951NB - všestranný elegán

26. 11. 2013

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Společnost TP-Link se u nás jako výrobce síťových produktů již etablovala. Přinášíme vám recenzi routeru, který svými funkcemi rozhodně neurazí, navíc má velice specifický design, který vám snadno padne do oka.

Na rozdíl od většiny konkurenčních výrobků se totiž nejedná o klasickou hranatou krabici, ale o futuristické zařízení s nepravidelně řešenými „výdechy“ na horní straně. Dalo by se téměř tvrdit, že se návrhářům z TP-Linku povedlo obyčejný plastový výlisek povýšit na umění. Jediný problém by tak mohl nastat s čištěním zaprášeného stroje.

Zajímavá struktura horního krytu routeru je vepředu doplněna logem výrobce a řadou indikátorů, které jsou, jak jsme se přesvědčili záhy po prvním zapojení zařízení do zásuvky, podsvíceny zelenými diodami.

TP-Link TD-W8951NB

I přes zmíněné plastové tělo však router působí velmi bytelně. V zadní části je nejnápadnějším prvkem anténa, která si zachovává klasický tvar typický pro všechna zařízení této značky, s nimiž jsme se zatím setkali. Anténa je odnímatelná a lze ji vyměnit za alternativu s vyšším výkonem.

Po otočení a kontrole portů nás čeká naprostý standard – jeden port pro ADSL vstup, čtyři LAN porty, tlačítko pro restart (návrat routeru do továrního nastavení), tlačítko Wi-Fi, WPS (rychlé navázání zabezpečeného spojení), vypínač a vstup pro síťový adaptér. Naopak nás trochu zklamala nepřítomnost USB konektoru, byť ve verzi 2.0, který by bylo možné použít pro připojení síťového disku nebo tiskárny. I když je pravda, že se jedná spíše o levnější zařízení, přesto bychom podobnou funkcionalitu rádi viděli i u zařízení v této cenové hladině, neboť se dnes začíná jednat o standard.

TP-Link TD-W8951NB

Samotná instalace zařízení je vyloženě intuitivní a troufáme si tvrdit, že ji zvládne i příslovečný „běžný uživatel“. Ideálním způsobem instalace je využití funkce „Easy Setup Assistant“ (asistent jednoduchého nastavení) na přiloženém CD, kde několika kliknutími zvládnete zprovoznit bezdrátový internet ve vaší domácnosti. V případě, že váš notebook nedisponuje CD mechanikou, zapojíte počítač k routeru ethernetovým kabelem a zadáte do webového prohlížeče v návodu uvedenou IP adresu, která je společná pro všechny routery značky TP-Link.

TP-Link TD-W8951NB

Co se týče rychlosti připojení, nečekejte zázraky, zejména kvůli tomu, že se jedná o jednopásmové zařízení s maximální rychlostí přenosu 150 Mbit/s. To může být pro běžné domácí použití dostatečné, pro streamování Full HD videa však doporučujeme se poohlédnout po dvoupásmových 300Mbit/s routerech a rychlejších, které naleznete i v portfoliu TP-Linku, samozřejmě v poněkud vyšší cenové relaci (i když těch pár stovek rozdílu nejspíše nebude hrát takovou roli). TP-Link TD-W8951NB tedy zvládá přenos Wi-Fi signálu ve standardu 802.11b/g/n na běžné frekvenci 2,4 GHz.

Kladně hodnotíme dostupnost technologie PoE (Power over Ethernet), ježumožňuje napájení routeru prostřednictvím ethernetového kabelu v místech, kde není k dispozici elektrická zásuvka. Napájecí kabel může mít přitom délku až 30 metrů.

TP-Link TD-W8951NB dále funguje jako kombinace bezdrátového access pointu, AP klienta, firewallu, 4portového přepínače a směrovače NAT. Výhodou routeru je, že kromě funkce routeru může simultánně plnit funkci běžného přístupového bodu. Zařízení podporuje klasické šifrovací standardy WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK a WEP. Připojit k zabezpečené bezdrátové síti se můžete pomocí technologie QSS, aniž byste znali heslo do samotné sítě.

Verdikt

Bezdrátový N ADSL2+ jednopásmový 150Mbit/s router TP-Link TD-W8951NB je určen zejména pro domácnosti a malé kanceláře. Nadšenci do streamovaného videa ve vysoké kvalitě by měli lovit v dražších cenových hladinách, pro ostatní bude tento šikovný a navíc dobře vypadající router maximálně dostačující. Jediným nedostatkem, který bychom přístroji vytkli, tak zůstává absence USB konektoru.

 

Plusy: design, nastavení, rychlost, šifrování, paralelní AP a router, PoE

Minusy:  chybí USB

 

Hodnocení: 80 %

Cena: od 658 Kč (zdroj: Heureka.cz, 23. 11. 2013)

Výrobce: TP-Link

Byl pro vás článek přínosný?