Hlavní navigace

Recenze: Windows 8.1 – velký kompromis - 2. díl

15. 9. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Jaké jsou novinky v systému Windows 8.1 a jak se tento systém (nebo spíše jeho aktualizace) liší od Windows 8? Pokračujeme dále.

Předchozí díl

Snižování času nutného pro učení

Nová funkcionalita tlačítka Start vás však nemá jen iritovat. Nabízí vizuální nápovědu pro opuštění plochy, a podporuje pohled, že obrazovka Start nahrazuje staré startovní menu. Pochopili jsme to však až po roce, a to právě s touto aktualizací.

Tady ovšem nápověda nekončí. Zatímco byl systém Windows 8 kritizován za to, že uživatele-neplavce háže do vody bez jakékoliv informace o tom, jak plavat – což bylo tak špatné, že mnoho výrobců na své počítače předinstalovalo své vlastní aplikace s návodem, jak na systém – Windows 8.1 dostal do vínku užitečné klíče a vylepšení pro snazší používání.

Windows 8.1

Po instalaci na vás vyskočí velká a tučná okénka (není jasné, zda i v češtině, neboť s českou verzí systému jsme zatím neměli tu čest), která jasně identifikují a popisují funkce různých rohů na obrazovce. Nová integrovaná aplikace Help + Tips (pomoc a tipy) nabízí nekomplikovaného průvodce všemi aspekty ovládání vašeho stroje, s okázalou vizualizací a krátkými animacemi. Když na obrazovce Start pohnete myší, zobrazí se dolů směřující šipka, která ukazuje cestu k obrazovce „All Apps“, tedy všechny aplikace. Dokonce i Windows Store získal pro snazší procházení důkladné přepracování.

Je to skvělé. Windows 8.1 bude pro nové uživatele stále šokem, nicméně slibuje mnohem jednodušší křivku učení než Windows 8.

Kalibrace využitelnosti

Windows 8.1

Windows 8.1 má skvělou schopnost mít na obrazovce otevřené tři (i více) aplikace, a zároveň je k dispozici i možnost přizpůsobit si dynamicky velikost každé z těchto aplikací. Tato funkce výrazně zvyšuje využitelnost moderního uživatelského rozhraní. (Windows 8 podporují jen dvě aplikace na obrazovce najednou, a to v rozdělení 75:25.) Další novinkou je, že se některé aplikace – jako například Internet Explorer 11 – dají otevírat ve více oknech. Tento prvek není žádnou konkurencí tradičních desktopových oken. Ale my se tu přece bavíme o kompromisu.

Bezplatná aktualizace taktéž vylepšuje moderní menu PC Settings (nastavení PC), kam přidává množství funkcí, které dříve vyžadovaly skok do desktopových ovládacích panelů. Podobně i aplikace SkyDrive vám nyní umožní procházet vaše místní soubory a slouží tak jako moderní „pseudo-průzkumník“. Opět se jedná pouze o malá zlepšení, která ovšem zjednodušují uživateli život, chce-li zůstat v rozhraní dle svého výběru.

Windows 8.1

Microsoft navíc přidal i další funkce, které pomáhají uživateli vnímat systém jako kompaktní celek. Nová a skvělá funkce Bing Smart Search – jeden z hlavních důvodů, proč upgradovat na Windows 8.1 – sbírá vyhledávané informace z moderních aplikací, desktopových souborů i webu zároveň, což vytváří komplexní soubor výsledků. Možná jen ty reklamy si mohl Microsoft odpustit.

Další novinkou je možnost sdílení vaší tapety na ploše s obrazovkou Start. Přechod mezi moderním rozhraním a plochou již není tak tvrdý a je dobrovolnější než dříve.

Microsoft dokonce vylepšil uzamykací obrazovku, takže nyní můžete brát hovory na Skype a pořizovat snímky na fotoaparát, aniž byste své zařízení odemkli.

Tím však nechceme říct, že Windows 8.1 řeší každý nedostatek. Stále bych rádi viděli nějaký vizuální indikátor skrytého „šému“, a nějaký jasnější způsob vypnutí nebo restartu počítače. Navíc mnoho funkcí také zůstává skryto za nadbytečným klikáním a množstvím menu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?