Hlavní navigace

Recenze: Windows 8.1 – velký kompromis - 3. díl

16. 9. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Jaké jsou novinky v systému Windows 8.1 a jak se tento systém (nebo spíše jeho aktualizace) liší od Windows 8? Uzavíráme seriál.

Předchozí díl

Ukázka budoucího směřování Microsoftu

Za zmínku stojí i to, že namísto aplikace „Messaging“ ve Windows 8 je do verze 8.1 integrovaná mírně pozměněná verze aplikace Skype.

Prakticky všechny integrované moderní aplikace se ve Windows 8.1 dočkaly určité změny; v této souvislosti nejjasněji září asi aplikace Mail. (Říkáme ano otevírání e-mailu v novém okně!) Nicméně nezabředávejme do detailů a podívejme se na to, co tyto změny znamenají pro Windows.

Windows 8.1 Mail

Windows 8.1 se více než jakýkoliv dřívější operační systém točí kolem web-centrického jádra. Velká většina nativních aplikací Windows 8.1 je neoddělitelně propojena se službami Microsoft a pro svou funkci vyžadují propojený Účet Microsoft. SkyDrive tiše šumí na pozadí (jde samozřejmě o hyperbolu, ani jej totiž neuslyšíte), automaticky ukládá vaše data a fotografie a synchronizuje mezi vašimi zařízeními s Windows 8.1 více nastavení, než tomu bylo doposud. (Nyní včetně aplikací!) Nová výchozí nastavení navíc všechny tyto aplikace na pozadí automaticky aktualizují, takže uživatelé se dočkají vždy nejnovějších záplat.

SkyDrive Windows 8.1

Windows 8.1 ztělesňují krédo „Jeden Microsoft, pořád“ opravdu ohromujícím způsobem. Když všechno funguje, jak má, vytváří operační systém opravdu osobní zážitek, který se s vámi přenáší na jakékoliv vaše zařízení s tímto systémem. Není pochyb o tom, že nové zaměření Microsoftu na bleskové aktualizace – namísto dřívějších několikaletých vývojových cyklů – pomohlo na původně příšerné nativní aplikace Windows 8 vrhnout nepoměrně lepší světlo.

Shrnuto a podtrženo, mnozí lidé nemusejí ocenit těsné sepětí s cloudem, a už vůbec ne s Microsoftem. Navíc pokud vás aktualizace Windows restartující systém bez varování dříve rozpalovaly do běla, nemusí se vám líbit neustálá a automatická aktualizace desítky a více aplikací. Věnujte tedy pozornost svým nastavením.

Shrnutí

Windows 8.1 je operačním systémem, kterým měl být už systém Windows 8, a náhledem na to, jak by mohla vypadat budoucnost podle Microsoftu.

Windows 8.1

Je to perfektní systém? Nikoliv. Ve svém jádru je Windows 8.1 stále tabletovým rozhraním smíchaným s desktopovým UI – neuvěřitelný hybrid starého a nového. Stále tu je moderní rozhraní a kompromis jde vidět na obou stranách.

CS24

Díky Windows 8.1 je však „výživa“ od Microsoftu přijatelnější – minimálně ne tak hořká – pro ty, kdo se odhodlají k přechodu ze starších verzí Windows. Windows 8.1 zjednodušuje přechod milovníkům desktopů a nadšencům do počítačů zajišťuje možnost vyhnout se téměř všemu, co jen trochu připomíná tablety. Nové průvodce a nápovědy v uživatelském rozhraní výrazně pomohou ztraceným duším. A jestliže se rozhodnete ponořit se do živých dlaždic, zjistíte, že se prostředí moderního rozhraní oproti Windows 8 výrazně zlepšilo. Jako aktualizace, omluva a lekce kompromisu je to fantastický úspěch.

Microsoft zde přece jen nabízí trochu málo, aby získal srdce stoupenců desktopů, kteří sebou cuknou při sebemenší zmínce slova moderní, ovšem pokud už jste přechod z Windows 7 nebo starších realizovali, nemáte absolutně žádný důvod do aktualizace nejít. Takže 17. října!