Hlavní navigace

Recenze: Windows7 Ultimate - Úspěch nebo propadák?

16. 10. 2009

Sdílet

Po poměrně krátké době přichází na trh nástupce nejrozšířenějšího operačního systému nazvaný jednoduše Windows7. Jaký je?

Stejně jako u předchůdce sáhl Microsoft po modelu postupného vypouštění vývojových verzí s omezenou platností, které dal k dispozici téměř komukoliv. Před uvedením konečného produktu tak vytvořil rozsáhlou komunitu příznivců i odpůrců. Ti první zde však mají jednoznačně navrch.

Windows 7

Pracovní plocha s novou spodní lištou, subtilním WMP a Movie Makerem. V menu vidíte jumplist aplikace Excel.

Velmi dobrá podpora od výrobce provází Windows7 už od první beta verze. Microsoft dokonce, ve snaze zabránit propadu nepříliš povedených Windows Vista, nabízí předprodej licencí přímo ve svém eshopu. Podobně postupují i majoritní výrobci hardware, kteří prodávají počítače společně s letáčkem na bezplatný upgrade. Visty tak definitivně skončí v propadlišti dějin, jejich očekávaný nástupce je totiž už dnes úspěšnější.

Ačkoliv si uživatelé na Windows7 ještě pár týdnů počkají, v redakci už finální verzi několik týdnů intenzivně testujeme. Následující řádky tak budou patřit nejen výčtu technologických a uživatelských novinek, ale také souhrnu subjektivních dojmů z práce v nově pojatém operačním systému, jenž posunul ergonomii ovládání zase o kousek dopředu.

Nabízené edice

Windows7 se na český trh dostanou ve třech základních edicích. Home Premium, Professional a Ultimate. Jejich rozšíření však není vyloučeno ani v případě OEM licencí. Zde se možná nějaká ta startovací verze ještě objeví. Cena Windows7 by se měla pohybovat slabě nad cenou Windows Vista - doufejme, že tento rozdíl bude co nejmenší. Windows7 Home Premium jsou primárně určeny pro domácnosti. Nepodporují tak připojení do korporátních sítí (Active Directory).

Windows 7 Bitlocker

Konfigurační dialog pro autorizační čipy TPM, jenž je součástí aplikace BitLocker.

soutez_casestudy


Verze Professional již tuto schopnost má a navíc v ní najdete i takzvaný XP Mode (viz dále v recenzi). Rozšířené schopnosti vám poskytne i integrovaná aplikace pro zálohování. Ultimate pak nabídne totéž co Professional, navíc však dostanete aplikaci BitLocker pro šifrování dat na vašem pevném disku a možnost provozu Windows7 volitelně v některém z 35 jazyků, které stáhnete jako aktualizační balíčky. Celý článek naleznete na Pcworld.cz.

Byl pro vás článek přínosný?