Hlavní navigace

Recenze: WinPatrol Plus

23. 8. 2013

Sdílet

 Autor: polnovsego.com
Málokdy je možné doporučit nějaký software, aniž bych u toho měl nějaké smíšené pocity. V případě jednoúčelové utilitky WinPatrol to však možné je.

Operační systémy Windows trpí známým neduhem, který po určitém čase přeplní dolní lištu spoustou ikon, a i když adresář Startup může být prázdný, automaticky se spouští nepřehledné množství programů, z nichž každý si ukousne kousek paměti. Kdo se občas koukne do Task Manageru, čeká ho nepříjemné překvapení. A začít jednotlivé programy mazat není nic jednoduchého, často ani experti nemají tušení, co která zkratka znamená (kdo třeba ví, k čemu patří NMBgMonitor.exe). Vypínat je metodou pokus omyl nás může brzy mrzet nemluvě o tom, že řada z nich se při příštím spuštění počítače tvrdohlavě vrátí.

WinPatrol

Utilitka WinPatrol, kterou již delší dobu nabízí Bill Pytlovany a jeho BillP Studios, nám ale pomůže z nouze. Již dříve solidní program se dočkal dalších vylepšení. V podstatě pracuje dvěma způsoby - při instalaci každého programu nás varuje dřív, než se nám na dolní liště usídlí nová ikona, navíc hlídá i snahu procpat se do Startupu. V druhém kroku utilitka zabraňuje některým programům v ustavičném prudění s nepotřebnými updaty. Pokud si místo verze zdarma pořídíme placenou verzi, neprohloupíme, neboť získáme přístup k databázi, která nám o každém programu podá veškeré relevantní informace včetně doporučení, jestli zablokovat nebo pustit. Odpadá tak nutnost šťourat do počítače naslepo. Cena je přitom lidová a už hodně dlouho se nezměnila. Navíc je jednorázová a máme nárok na bezplatné updaty po zbytek života (našeho nebo Billova).

WinPatrol

WinPatrol ale kontroluje a odstraňuje spyware, cookies, keyloggers a červy. Není zde sice počáteční sken pevního disku, ale od spuštění se již na počítač bez našeho svolení nic nedostane – program používá heuristický přístup kontroly současné konfigurace a upozorňuje nás ve chvíli, kdy se objeví snaha něco změnit. Podívat se můžeme na všechno, od skrytých souborů až na cookies. Uvidíme, co nám na počítači opravdu běží, a může to být pohled zatraceně překvapivý.

Další výhodou jsou opravdu minimální hardwarové nároky, navíc si program rozumí snad se všemi verzemi Windows od prastarých 98 až po nejmodernější . A zapomenou nemůžeme ani na zrychlení spouštění OS pomocí utility Delayed Start, která umožní výběr programů, které se nebudou startovat automaticky, ale až 60 minut po spuštění počítače.

Verdikttop produkt

V dolní liště se usídlí ikonka psa zvaného Scotty, který monitoruje počítač pomocí technologie RID. V češtině zatím existuje „pouze“ loňská verze, ale Bill je ochoten spolupracovat s kýmkoliv, kdo je schopen jednotlivé kroky přeložit, takže je na nás, jestli se čeština objeví mezi současnými lokalizacemi.Otázka jestli si máme WinPatrol pořídit nebo ne je vlastně zbytečná, tady není o čem mluvit. Dvacátou pátou verzi Bill vyšolíchal blízko dokonalosti. Jestli nám počítač neurychlí tento program, pak už žádný jiný. Jednoznačně Top Produkt.

 

Pro: Jednoduché ovládání, účinnost

Proti: Nic

Celkem: 95%

Výrobce: Bill Pytlovany

Cena: 2,5 USD licence pro jeden počítač (asi 50,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.