Hlavní navigace

Recenze: WordPerfect Office X5

24. 6. 2010

Sdílet

V pořadí patnáctá verze známého balíku WordPerfect nabízí alternativu k balíku Office a ještě něco navíc.

V oblasti textových editorů je již dávno rozhodnuto – Word od Microsoftu zvítězil. Navíc kancelářské balíky dnes existují na internetu zdarma. Proč tedy platit nemalý peníz? V pořadí patnáctá verze známého balíku WordPerfect nabízí alternativu k balíku Office a ještě něco navíc.

Označení X5 je pokračováním minulého trendu a vzhledem k počtu minulých verzí asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o solidně ucelený kancelářský balík. K dispozici jsou dvě varianty produktu - Standard a Professional, které se v podstatě liší pouze existencí robustní databáze Paradox, do jejíhož vylepšování se ale Corelu již několik let příliš nechce. Zmizely nejrůznější a víceméně nesmyslné doplňkové utility jako třeba Pinnacle Studio SE ,a tak jsou konečně základem obou verzí časem vyzkoušené a prověřené programy WordPerfect, Presentation a Quattro Pro. Z minulé verze zůstala utilitka WordPerfect Lighting a utilitu WordPerfect Mail, kterou nikdo ani nechtěl, ani nepotřeboval, dnes vystřídal Thunderbird.

WordPerfect Office X5

 

Již jsme se museli smířit s tím že lokalizace do českého jazyka neexistuje, nicméně již v minulé verzi změněný systém kódování fontů byl dále posílen, takže konečně můžeme k české diakritice použít více než jen několik fontů.  Zůstala také podpora nejrůznějších formátů - X5 si poradí s více než 60 typy souborů. Pro uživatele příjemná zpráva, která nejen že kontrastuje s neustálou snahou Microsoftu buď propasírovat nějaký vlastní formát nebo jej alespoň pozměnit, ale je také projevem sebezáchovy, protože původní formát WPD zbytek programátorské komunity úspěšně ignoruje. Jedno plus musíme programům tohoto balíku přiznat hned na počátku – v dnešní době minimální hardwarové nároky.

Po instalaci získáme pocit, že se vlastně nic nezměnilo, rozhraní je tradiční, žádné barevné pokusy jako v konkurenční sadě Office. Program ovšem můžeme spouštět v několika verzích, které do značné míry ovlivní grafický vzhled. U dalších aplikací se možností nabízí o něco méně, ale vždy si můžeme vybrat mezi vzhledem Corelu a Microsoftu. Pokud si vybereme grafiku Corelu, budeme mít pocit, že posledních 5 let se nic nezměnilo.

WordPerfect Office X5

 

Samotný WordPerfect vypadá na první pohled zcela beze změn. Prakticky všechny funkce zůstaly zachovány, včetně oblíbené utility Reveal Code umožňující nakouknout textu pod kapotu, kterou u Microsoftu nenajdete. Většina funkcí funguje stejně jako u konkurenčního Wordu, některé jsou uživatelsky přívětivější, jako třeba nabídka slovníku, která se pohostinně otevře pod textem. Více pozornosti bylo věnováno bezpečnosti, takže si dnes můžeme ukládat soubory bez metadat, což zabrání tomu, aby si u sdíleného dokumentu někdo prohlížel detaily o změnách či komentářích.

Již dříve velmi solidní podpora formátu PDF zašla zase o kousek dál, WordPerfect podporuje i formát PDF/A,  a rozezná a převede text z obrazového PDF. Převod do PDF využívá program Nuance PaperPort 12 SE, na češtině si ovšem vyláme zuby. I tak je ale v tomto ohledu WordPerfect o výrazný krok před svým rivalem.

 

WordPerfect Office X5

 

Ani program Quattro Pro se nijak výrazně nezměnil. Možnost otevření všech souborů z Excelu je spolehlivá, nicméně Excel má robustnější nabídku funkcí.Také v případě programu Presentation se pokračovalo směrem k maximální kompatibilitě s programem PowerPoint, který je ale stále bohatší na nejrůznější triky. Presentation si své odpracuje a na běžné schůzi si s prezentací ostudu neuděláme. Pokud ale budeme chtít audienci ohromit, budeme muset zůstat u PowerPointu, Presentation totiž svými schopnostmi připomíná PowerPoint na úrovni roku 2002.

Aplikace Lighting původně sloužila jako spojovací můstek mezi kancelářským softwarem a internetem, v nejnovější verzi je zvýrazněna funkce nástroje pro psaní poznámek. Oproti minulé verzi zmizel zastaralý dojem a vylepšilo se ovládání.

Jako základní novinku celého balíku lze připomenou zejména dále pokračující integraci s Microsoftem, především maximální podporu formátů na bázi XML, se kterými přišel Office 2007. Další úlitbou Microsoftu je možnost přímého propojení se SharePoint Serverem. Novinku představuje rovněž možnost integrovace webových služeb, které můžeme automaticky vkládat do textu.

Verdikt:

Co říci závěrem? Je jasné, že se vývojáři Corelu rozhodli jít cestou využití osvědčených utilit a funkcí a nedráždit loajální zákazníky, změn je ale pramálo a program připomíná spíše update nežli plnohodnotnou novou verzi. Každého, komu vadí softwarový vesmír točící se kolem Microsoftu případně koho rozčilují změny, které prosadila  poslední verze balíku Office, najde v X5 rozumnou alternativu, se kterou se nebude muset učit znovu pracovat. Pro výraznější útěk od Office by ale musel Corel citelně zlevnit. Uživatelé budou mít X5 rádi přesně ze stejných důvodů, pro které měli rádi i předchozí verze, a co jim dříve vadilo, zcela jistě zůstalo i dnes.

Hodnocení: 70%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.