Hlavní navigace

Recenze: WordPerfect Office X8

19. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Corel
Jestli něco na softwarovém trhu prakticky neexistuje, je nabídka kancelářských balíků, protože svět ovládl Word. Ať se nám to líbí nebo nelíbí (a že většinou nelíbí), je to tak.

Nicméně dřívější hvězda v podobě WordPerfectu kanadské firmy Corel stále ještě tak úplně nepohasla a po dvou letech jsme se dočkali nové, v pořadí osmnácté verze.

WordPerfect

Vzhledem k tomu, že tento balík je na trhu již od počítačového dávnověku, nikoho asi nepřekvapí, že se jedná o mimořádně ucelený a hlavně propojený kancelářský balík. I tentokrát platí omezení počtu verzí na dvě, Standard za 249 dolarů a Pro za 399 dolarů, ceny se tedy zůstaly stejné. Základem obou verzí (Standard and Professional Edition) jsou časem prověřené programy WordPerfect, Presentation a Quattro Pro, verze Professional má navíc Paradox, který ale již dlouhou dobu funguje coby nechtěné dítě, do kterého macešský Corel nehodlá investovat ani čas, ani peníze, takže pokud ho již na počítači máme, jen kvůli němu si dražší verzi rozhodně pořizovat nemusíme. Obě verze letos dostaly starší verzi editor AfterShot 2.

WordPerfect

Po instalaci získáme pocit, že se vlastně nic nezměnilo, rozhraní je tradiční, žádné pokusy o vynalezení kola, žádné stužky, žádné učení se zase od začátku. Příjemná (a již tradiční) je podpora nejrůznějších formátů, X8 si poradí s více než 60 formáty. Pro uživatele příjemná zpráva, která kontrastuje se zvrhlou snahou Microsoftu vnutit lidem nějaký vlastní a s předchozí verzí nekompatibilní formát.

Srdcem balíku je samozřejmě WordPerfect, jediný textový editor, který nabízí téměř kompletní kontrolu nad celkovým vzhledem dokumentu. A není divu, i nadále zde existuje totiž utilitka Reveal Codes (radujme se a veselme se), která nám umožní nakouknout textu pod kapotu. A po řadě let byla tato funkce dokonce posílena, okno si můžeme na stránce libovolně posouvat.

WordPerfect

Zbytek balíku, tj. Presentation a Quatro, se dočkal určitých vylepšení, ale v podstatě připomínají konkurenční Excel a Presentation před pěti lety, takže tady si rozhodně nepomůžeme. Výhodou je podpora snad všech formátů, které si za posledních dvacet let programátoři vymysleli. U běžných souborů bude konverze do Quatra fungovat dokonale, složité soubory ale určité potíže mít budou, protože ne všechny funkce jsou identické.

WordPerfect

Mezi hlavními novinkami nutno zmínit možnost pohodlně prohlížet templáty, lepší práce s makro, možnost přípravy plně editovatelných formulářů v PDF. A když už jsme u PDF, samozřejmostí je plný export i import souborů, a podpora možnosti využít archivaci a ochranu heslem. Dále nutno zmínit podstatně vylepšenou podporu tvorby ebooků (ta sice existovala i minule, ale byla omezena na format MOBI), posílená o podporu formuátu EPUB. Publikovat můžeme samozřejmě take rovnou do HTML. Solidní propojení s Wordem bylo samozřejmostí již v několika posledních verzích, dnes se zde objevila i podpora SharePoint.

Balík byl doplňkovými programy vylepšen jen minimálně, tentokrát jsme dostali o druhou verzi editačního a konverzního program AfterShot, shodou okolností přesně v době, kdy Corel pustil na trh verzi 3.

WordPerfect

Verdikt

Top produktCo říci závěrem? Je jasné, že se vývojáři firmy již před lety rozhodli jít cestou využití osvědčených utilit a funkcí a nedráždit loajální zákazníky. Proto se jednotlivé verze liší jen přidáním či vylepšením časem vyzkoušených funkcí, A hlavně – program nerozčiluje zlomyslnostmi a nepříjemnostmi, kterých je Word (ať už z neschopnosti tvůrců či čiré zlomyslnosti) plný, jen tak namátkou otravné číslování odstavců, šílené změny kódování (pokud někdo skládat jeden velký soubor z několika, v nejhorším případě psaných lidmi z různých zemí, ví o čem mluvím) nebo zaryté trvání na tom, že soubor otevřený z emailu má zablokovanou editaci. Otázkou je, jak u tohoto programu vidí Corel budoucnost. Pro masovější přechod od Office by musel přijít s něčím revolučním, takže o odlákání konvertovaných zákazníků asi nepůjde. Skalní nadšenci budou mít verzi X8 rádi přesně ze stejných důvodů, pro které měli rádi i předchozí verze. Nicméně příliš důvodů pro koupi nové verze není, změny jsou sice rozhodně ku prospěchu věci, ale zase tak moc jich není.

Pro: WordPerfect je stále editorem nabízejícím nejpohodlnější kontrolu nad textem
Proti: Ostatní části balíku se velkých změn nedočkaly
Celkem: 95 procent
Výrobce: Corel
Cena: 199,99 USD (asi 4 900 korun; verze Standard)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.