Hlavní navigace

Recenze: WordPerfect Office X9

30. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Corel
Svět kancelářských balíků již před řadou let ovládl Word. To se nám sice líbit nemusí, a po pravdě řečeno spoustě lidí se to skutečně nelíbí, ale realita už je taková.

Kvůli tomu na trhu moc alternativ nenajdeme, s výjimkou starého známéhoWordPerfectu kanadské firmy Corel. Jak již se stalo tradicí, uplynuly dva roky a dočkali jsme se nové, v pořadí osmnácté verze označené jako X9.

Vzhledem k tomu, že tento balík je na trhu déle nežli jsou někteří z našich čtenářů na světě, nikoho asi nepřekvapí, že se jedná o mimořádně ucelený a hlavně dokonale propojený kancelářský balík. I tentokrát platí omezení počtu verzí na dvě, Standard za 249 dolarů a Pro za 399 dolarů, ceny se tedy zůstaly stejné. Základem obou verzí (Standard and Professional Edition) jsou časem prověřené programy WordPerfect, Presentation a Quattro Pro, verze Professional má navíc Paradox, který se ovšem již delší dobu prakticky nemění a program Secure Burn of Roxia. Obě verze získaly program AfterShot 3.

Po instalaci získáme oprávněný pocit, že se nic nezměnilo, rozhraní je tradiční, žádné pokusy o vynalezení kola, nic se nemusíme učit. Příjemná (a již tradiční) je podpora nejrůznějších formátů, X9 si poradí s více než 60 formáty. Pro uživatele příjemná zpráva, která kontrastuje s pravidelnou a zavrženíhodnou snahou Microsoftu lidem pravidelně nutit nový, s předchozí verzí pokud možno nekompatibilní formát. A když říkám poradí si, znamená to jak otevření neomezeného počtu dokumentů (žádné omezování na 9 souborů), tak i ukládání. Navíc je možné ukládat do několika formátů zároveň.

Srdcem balíku je samozřejmě WordPerfect, jediný textový editor, který nabízí kompletní kontrolu nad celkovým vzhledem dokumentu. A není divu, i nadále zůstala zachována oblíbená utilitka Reveal Codes, která nám umožní nakouknout textu pod kapotu. A po řadě let byla tato funkce dokonce posílena, okno si můžeme na stránce libovolně posouvat. Nově se zde objevila možnost tvořit vyplnitelné formuláře v PDF. A když už jsme u PDF, WordPerfect funguje téměř jako plnohodnotný PDF editor, můžeme jednoduše importovat i exportovat, měnit velikost i rozlišení a dokonce soubor chránit heslem. K dřívějšímu formátu MOBI pro publikování eknih je zde i WordPerfect eBook Publisher, který podporuje formát ePUB.

Zbytek balíku, tj. Presentation a Quatro, se dočkal určitých vylepšení, ale v podstatě připomínají konkurenční Excel a Presentation před řadou let, takže tady důvod k nákupu balíku rozhodně nenajneme. Výhodou je podpora snad všech formátů, které si za posledních dvacet let programátoři vymysleli. U běžných souborů bude konverze do a z Quatra fungovat dokonale, složité soubory ale potíže mít budou.

Verdikt

Koupit nebo nekoupit? Mimo komunity právníků, která jede na WordPerfectu již dlouhá léta, žije Corel přinejmenším v tomto případě ze zástupu věrných uživatelů.Proto se vývojáři firmy již před lety rozhodli jít cestou využití osvědčených utilit a funkcí a nedráždit hada bosou nohou. Proto je těžké jednotlivé verze nas první pohled nějak rozlišit. Nějaké revoluční změny, o které by bylo co psát, jsme se rozhodně nedočkali již několik let. X9 představuje spíše další promazání již tak dobře běžícího stroje. Zvýšení podpory PDF a bezchybná integrace s Wordem sice neoslní, ale jsou ku prospěchu věci. Nová verze programu AfterShot sice potěší, ale kvůli fotoeditoru si kancelářský balík nekupujeme. Skalní přívrženci budou mít novou rádi přesně ze stejných důvodů, pro které měli rádi i předchozí verze. Nicméně příliš důvodů pro koupi nové verze není.

 

Pro: WordPerfect je stále editorem nabízejícím nejpohodlnější kontrolu nad textem

Proti: Ostatní části balíku jsou prakticky beze změn.

Celkem: 95 procent

Výrobce: Corel

Cena: 209,99 USD (asi 4 600 Kč; akční cena k 30. 8. 2018)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.